Izložba umetničke kolaborativne grupe Dim Tim u Prijedoru

dim tim

Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim samostalnom izložbom u Galeriji 96 u Prijedoru slavi jubilej, svoju desetu samostalnu izložbu “X”, na kojoj izlaže slike, skulpture, kolaže, fotografije i instalacije.

Izložba je otvorena od 4. novembra do 5. decembra u Galeriji 96, u Prijedoru (BiH).

 


Sažimajući svoj opus, gestovima i pristupom problematizuju se neka od najaktuelnijih pitanja današnjice: Globalizacija, kloniranje, otuđenost i ljudska glupost. Takođe postavlja se pitanje  o poziciji umetnosti i umetnika u ovim turbulentnim vremenima, a tu je i zapitanost o samoj svrsi umetnosti.

Dim Tim je sve svoje reprezentativne cikluse slika od Metamorfoza, preko ciklusa Crypto i Postwar do poslednjeg Grad, izgradio oko jednostavne forme kocke – utopijskog, istorijskog i operativnog modula, vektora utopijske arhitekture.

Tačka putuje da bi bila linija, linija da bi bila kvadrat, a kvadrat putuje da bi postao kocka. Kocka je najmanje što je čovek uz pomoć nanotehnologije video.

dim-tim

Najbliže određenje za formalne uzore Dim Tima i moguću plastičku aproprijaciju elemenata je umetnost međuratne avangarde kao i interdisciplinarna komunikacija aktera i dela delotvorno organizovanih oko institucije Bauhausa. Naša likovna poetika afirmiše  ontološke karakteristike slike i čistu pikturalnu površinu blisku novom geometrizmu, poštujući tradiciju op arta Vazarelija i Ešera. Parafrazirajući neposredan dadaistički jezik  preko instalacija i jednog teksta Dim Tim čini omaž prvom konceptualnom umetničkom i literarnom pokretu Dada, a povodom 100 godina od osnivanja u Cirihu.

dim-tim

Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim se treći put ove godine susreće sa Prijedorom.
Prvi put kao laureat prestižne nagrade "Paola de Maninkor". Koncept za mural Grad površine 180 m2 se zasniva na ciklusu naših slika Metamorfoze ili Alibi za retoriku utopijske arhitekture. To je paradigma težnje čoveka da izgradi idealni grad, odnosno utopijsku viziju kojom se mapiraju i osvajaju prostori i gradovi u kojima je utopija „moguća“.
Drugi put učešćem na Prvom internacionalnom bijenalu radova na papiru u Muzeju Kozara sa četiri digitalno manipulisane fotografije. To su grafičke multiplikacije aktuelnih motiva koje svaka na svoj način relativizuje značenjski  proces.

dim-tim

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services