Izložba "U potrazi za mestom" Sofije Ječine u Laufer galeriji

Izložba "U potrazi za mestom" Sofije Ječine u Laufer galeriji

Samostalna izložba "U potrazi za mestom" ("In Search of a Place") Sofije Ječine (Sofya Yechina), biće otvorena u četvrtak, 28. juna u 18h u Laufer galeriji (Svetozara Radića 4, Savamala).

 


 

 


Prva samostalna izložba mlade ruske umetnice Sofije Ječine u Beogradu naslovljena "U potrazi za mestom" odražava njeno umetničko traganje i artikulisanje slike koja nije kreirana po zakonima mimezisa. lako umetnica za sebe tvrdi da je plein-air slikarka, njene slike ne predstavljaju reprodukciju prirode, već prostor sam za sebe koji funk­ cioniše po sopstvenim zakonima, ali i improvizovano rešenje za postavljeni likovni problem koji se ogleda u kompoziciji i boji.

Sofijine slike nisu narativne, ipak to ne znači da formalni elementi ne konstruišu određenu priču. Naslov izložbe sugeriše neminovno traženje mlade umetnice, po­ tragu koja je u vezi sa njenim likovnim jezikom, te i njenim pozcioniranjem sebe kao savremene vizuelne umetnice u tradicionalnom mediju. Sofijina umetnička praksa se može posmatrati i kao putopisna, te njene slike ne postaju samo prikaz prostora već i dnevnička zabeleška.

Umetnica Sofija Ječina već godinama živi i radi u Beogradu. lzlagala je u Nemačkoj, Austriji i Srbiji, njene slike su deo kolekcija državnih muzeja u Belgoro­ du i Kursku, kao i privatnih kolekcija u Rusiji, Nemačkoj, Finskoj, Kini i Srbiji. Sofijini radovi su takođe deo kolekcije Rhein-Pfalz-Kreis u Nemačkoj.

David Laufer je osnivač galerije Laufer i smatra da srpska umetnička scena ima jedinstveno mesto na evropskoj sceni, ali iako je dala brojne svetski poznate umetnike, uglavnom ostaje neotkrivena od strane međunarodne umetničke zajednice. Zajedničke teme vezane za nedavnu prošlost u regionu sve više su relevantne za aktuelne događaje širom sveta. Trenutak je da šira publika shvati jak osećaj regionalnog identiteta koji je nastao iz sukoba. To je bio podstrek za osnivanje ove galerije a biće i njena misija.

David Laufer je nakon diplomiranja na Sorboni, živeo i radio u Parizu, Njujorku, Istanbulu, Beogradu i Lozani, pre nego što se preselio u Beograd sa svojom porodicom. Zalaganje na lokalnoj umetničkoj sceni Laufer započinje kao savetnika ministra kulture 2002. godine pri rekonstrukciju beogradskog Narodnog muzeja. Od tada do danas permanentno radi na promociji i unapređenju savremene umetničke scene u Srbiji. Logičnom sledu za otvaranje galerije tj platforme za umetničke izložbe, događaje i promociju umetnika prethodilo je njegovo dugogodišnje iskustvo kolekcionara umetnosti.

Živopisan prostor u boemskoj četvrti Savamala u Beogradu i pažljivo sastavljen asortiman umetnika pruža publici i kritici uvid u savremenu umetničku scenu Srbije i šire.

Osim mlade ruske umetnice Sofie Yechine, pod okriljem Laufera su i Vesna Pavlov­ić, Nina Simonović, Dragan Bibin, Adriana Klaja, Dejan Krstić i Boogie.

Izložba će biti otvorena do 15. avgusta 2018. godine.

Radno vreme glerije, u ulici Svetozara Radića 4, je od 16:00-20:00 časova, nedeljom i ponedeljkom ne radi.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text