Izložba studenata Odseka primenjeno vajarstvo FPU Univerziteta u Beogradu

Izložba studenata Odseka primenjeno vajarstvo FPU Univerziteta u Beogradu

Izložba studenata Odseka primenjeno vajarstvo FPU Univerziteta u Beogradu, biće otvorena 16. aprila u 19 časova u Rančićevoj kući galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka (Majevička 9). 


 

 

 


Postavka obuhvata izbor studentskih radova u selekciji profesora, nastalih u okviru nastave i izvedenih u različitim materijalima i tehnikama, koji pružaju uvid u raznovrsnost umetničkih ideja i vajarske prakse.

Izložba je priređena u saradnji sa Odsekom primenjeno vajarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu na čelu sa šefom odseka Goranom Čpajkom, redovnim profesorom, u okviru manifestacije „Dani Beograda“.

Organizator događaja je Centar za kulturu Grocka, na čelu sa direktorkom ustanove Zoricom Atić, kustoskinjom izložbe, a koordinator postavke je Vukašin Milović, docent Odseka primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu.

Prilikom otvaranja događaja nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

Na izložbi su  prikazane skulpture studenata različitih generacija sa raznih nivoa studija na studijskom programu Primenjeno vajarstvo. Izabrani radovi pružaju uvid u raznovrsnost ideja o umetnosti i vajarskoj praksi, u dragocenu različitost u idejnom pristupu, osmišljavanju i realizovanju skulptura. Teme i motivi koji se mogu uočiti problematizuju pojedinačne odnose studenata-autora prema fenomenu oblika i prostora, kao i prema stvarnosti koja izvire iz njih i  koja ih okružuje.Radovi prikazani na ovoj izložbi su nastali tehnikom neposrednog izvođenja u materijalu kao i postupkom rada u glini, odliveni u gipsu, kasnije i u metalu. Pristup idejnom rešenju i realizaciji u materijalu kreće se od klasičnog – figurativnog vajarstva do apstrahovane forme. Skulpture su urađene u klasičnim materijalima - kamenu, drvetu, metalu, terakoti, u savremenim materijalima - staklo, poliester, mediapan i dr. kao i kombinovanjem različitih materijala.

Iako su ovo radovi nastali u okviru nastave na fakultetu, očigledna je vajarska veština  i autentičan umetnički izraz studenata ponaosob. Slobodno i neočekivano poigravanje likovnim elementima u predstavljenim skulpturama pokazuje postavljeni zahtev ka celovitom, visoko kvalitetnom, estetski određenom artefaktu, navodi Julijana Protić, docent Odseka primenjeno vajarstvo FPU Univerziteta u Beogradu.Studije na Odseku primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu realizuju se u tri oblasti, čiji nastavni proces obuhvata idejna rešenja, projektnu dokumentaciju, realizaciju radova u materijalu i dr:
- skulptura u prostoru i arhitekturi (skulptura koja koncepcijski i oblikovno čini integralni deo arhitekture, urbanih i slobodnih prostora);
- memorijalna skulptura (skulptura memorijalnog obeležavanja istorijskih zbivanja i ličnosti – od najjednostavnijih skulptorskih oblika do složenijih spomeničkih i prostornih zahvata u ovoj oblasti), i
- sitna plastika i medaljerstvo (oblikovanje medalja, plaketa, novca, nakita, suvenira i drugih upotrebnih predmeta).

Izložba će biti otvorena do 8. maja 2019. godine.

Ulaz je slobodan.

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services