Izložba "Slike po Ivanu (Đovaniju)" i predstavljanje istoimene publikacije Nenada Fabijanića

Izložba "Slike po Ivanu (Đovaniju)" i predstavljanje istoimene publikacije Nenad

Izložba "Slike po Ivanu (Đovaniju)" i predstavljanje istoimene publikacije Nenada Fabijanića, biće održani 15. maja u 19 časova u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3) u Zagrebu.

 

 

 

Nenad Fabijanić je profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, jedan je od najznačajnijih hrvatskih arhitekata, urbanista i teoretičara dizajna ali i student Ivana Vitića, njegov saradnika i prijatelj. Publikacija i izložba predstavljaju dijalog sa Ivanom Vitićem i kreativnu interpretaciju odnosno umetnički hommage određenim radovima njegovog opusa.

Naslov knjige "Slike po Ivanu (Đovaniju)" duhovito i dvosmisleno nagoveštava temu interpretacije kapitalnih Vitićevih projekata. Nenad Fabijanić bira četiri projekta Ivana Vitića i na njih kreativno reaguje, kao arhitekta i vizuelni umetnik. Prva slika donosi detaljnu analizu i prikaz projekta Hotela Jadran u Šibeniku. Druga slika predstavlja prikaz i analizu čuvenog projekta stambenog objekta u Laginjinoj ulici u Zagrebu, a na nju se nadovezuje treća slika – autorska adaptacija stana na 7. katu Vitićevog nebodera u Laginjinoj 9, koju potpisuje Nenad Fabijanić i koja svedoči o neverojatnom transformativnom potencijalu i bezvremenosti Vitićevog projekta. Adaptacija odnosno interpretacija stana ilustrirana je fotografijama Damira Fabijanića. Četvrta i poslednja slika bavi se tzv. Kockicom, Zgradom društveno - političkih organizacija u Zagrebu i jednim od najmonumentalnijih primera hrvatskog visokog modernizma. Fabijanić daje predlog adaptacije i prenamene danas zapuštene i devastirane zgrade u novo sedište Vlade RH. Analizom prostornih mogućnosti zgrade, kao i mogućnosti njene metamorfoze, Fabijanić stupa u autorski i kreativni dijalog sa Ivanom Vitićem.

Nenad Fabijanić je rođen 1951. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1974. godine. Od 1977. godine do danas deluje pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a od 2000. godine, redovni je profesor na Katedri za arhitektonsko projektovanje. Od 1994. do 1996. godine bio je predsednik Društva arhitekata Zagreba, a od 1999. do 2003. godine, predsednik Udruženja hrvatskih arhitekata. Od 2008. godine, član je saradnik HAZU-a. Za svoje projekte i realizacije nagrađen je stručnim, državnim i međunarodnim nagradama i priznanjima. Profesionalno je aktivan na području urbanizma i arhitekture, enterijera, dizajna i scenografije. Autor je postavki izložbi u zemlji i inozemstvu.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text