Izložba "Sinteza tradicije i savremenosti" Stjepana Šandrka i Danielea Fortune

Izložba "Sinteza tradicije i savremenosti" Stjepana Šandrka i Danielea Fortune

Izložba "Sinteza tradicije i savremenosti" Stjepana Šandrka i Danielea Fortune biće otvorena u četvrtak, 28. septembra u 19 časova u zagrebačkoj Laubi (prilaz baruna Filipovića 23).


 

 

U saradnji Laube-kuće za ljude i umetnost, nezavisne kustoskinje Frankice Mitrović Mihić i italijanske galerije WinArts otvara se izložba "Sinteza tradicije i savremenosti" dvojice mladih, već afirmisanih umetnika: hrvatskog slikara Stjepana Šandrka i italijanskog skulptora Danielea Fortune.

Zanimljivo je da oba umetnika u svom likovnom izražavanju ostaju verni tradicionalnom umetničkom nasleđu. Naime, od prošlog veka naovamo među likovnim umetnicima sve je popularnija upotreba novih umetničkih postupaka i praksi poput performansa, instalacija, video-arta što je i uticalo na redukciju i pomanjkanje interesa za slikarstvom i skulpturom kao tradicionalnim medijima likovnog izražavanja. Ipak, i Šandrk i Fortuna rehabilituju interes za tradicionalne vrednosti i tradicionalne medijske postupke temeljeći svoju likovnu morfologiju upravo na njima, ali na savim savremen i lični način.

Šandrkovi radovi na ovoj izložbi pripadaju njegovom poslednjem ciklusu pod nazivom "Spektakl". Karakteristični su po svojim kolorističkim kompozicijama koje nastaju posredstvom fotografisanih prizora publike u izlagačkim prostorima raznih muzeja i galerija. U svojoj re-interpretaciji Šandrk daje posebnu notu, koja je ujedno i komunikativna, ali i pažljivo odabrane vizuelne činjenice, zabeležene fotoaparatom, prenosi na platno profinjenošću istančane umetničke senzibilnosti. Kompozicijska organizacija slike, snažna dominacija boje i plastična modelacija likova samo su neki od prepoznatljivih elemenata na njegovim slikama u kojima umetnik progovara o načinima kojima doživljavamo kulturu i umetnost u današnjem savremenom društvu preplavljenom modernim medijima. Na svojim slikama umetnik prikazuje posmatrače slika potpuno otuđeno, oni se više i ne trude da dožive sliku direktno već posredno putem tehničkih pomagala, moblnih telefona ili tableta. Njihova pažnja je usmerena na snimanje selfija više nego na razumevanje i kulturno umetničko značenje izloženih umetnina. Ovom izložbom Šandrk po prvi put predstavlja svoje radove u akvarelu. Iako mu je ulje na platnu primarni medij izražavanja, Šandrk je i u akvarelu pokazao izrazito visoki senzibilitet; njime vlada s velikom lakoćom, majstorski rukuje četkom, bojom i podlogom. Ipak, donosi i neke nove likovne vrednosti jer su njegovi akvareli, oslikani u intenzivnijim tonovima, izgubili na onoj transparentnosti koja je karakteristična za ovu slikarsku tehniku, ali i dalje ostaju mekani i nežni pa i, usudili bismo se reći, romantični.

Nadalje, po prvi put hrvatskoj publici se predstavljaju skulpture mladog i inovativnog italijanskog skulptora Danielea Fortune. U njegovom stvaralaštvu reč je o svojevrsnom povratku klasičnom idealu lepote koji interpretira na sasvim savremen način. Svaka njegova skulptura izrađena je od više manjih drvenih obojenih delova koje poput slagalice slaže u celinu. Skulptura je završena tek kada svaki deo, koji je strpljivo i detaljno obrađen, biva ukomponovan na svoje mjesto. Fortunini radovi na ovoj izložbi pripadaju njegovom poslednjem ciklusu pod nazivom "Colormination". Fokusiraju se na ljudsku figuru interpretiranu u duhu antičke tradicije, ali na način savremene skulptorske morfologije. Klasične bele skulpture nadopunjuje kolorističkim akcentima koji ostavljaju utisak surealnog i magičnog. Kao što se u antičkom slikarstvu zlatna boja koristila kako bi se predstavilo božanstvo ili neka druga duhovna sfera, tako i Fortuna koristi zlatnu boju koja personifikuje savremeni duh i putovanje u našu unutrašnjost, podsvest. Sam je umetnik rekao kako je došao onaj trenutak u njegovom životu kada je osetio potrebu da podeli svoj unutrašnji svet s ljudima koji će ga razumeti. Zapravo, umetnost je njegov medij komunikacije kroz koji se želi povezati i emotivno komunicirati s drugima. Frankica Mitrović Mihić

Stjepan Šandrk je rođen 1984. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu 2006. godine gde je i doktorirao slikarstvo 2015. godine. Boravio je na nekoliko umetničkih rezidencija, i izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Hrvatska, Španija, Italija, Austrija). Dela mu se nalaze u brojnim galerijama i privatnim i korporacijskim umetničkim zbirkama. Više je puta nagrađen. Član je HDLU i HZSU.

Daniele Fortuna rođen je 1981. godine u Milanu. Nakon stečene diplome na Evropskom fakultetu za dizajn i modu u Milanu Fortuna se seli u Irsku u Kilkenny, u blizini Dublina, gde nastavlja studije umetnosti. Po završetku studija vraća se u Italiju gde u svom studiju u Piacenzi s puno osećaja, strpljenja i ljubavi izrađuje skulpture kojima razotkriva svoje najintimnije osećaje i preokupacije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u brojnim galerijama i privatnim i korporacijskim umetničkim zbirkama.

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services