Izložba "Shimmering Through Reality" francuskog umetnika Klemona Bedela

Izložba "Shimmering Through Reality" francuskog umetnika Klemona Bedela

Samostalna izložba "Shimmering Through Reality" francuskog umetnika Klemona Bedela (Clément Bédel), biće otvorena u ponedeljak, 6. maja u 20. časova u Gradskoj galeriji KC GRAD (Braće Krsmanović 4).

 

 

Ovaj francuski umetnik već je u dva navrata boravio u Beogradu, 2016. godine kao student na razmeni na Fakutetu likovnih umetnosti u klasi Miška Pavlovića i 2017-2018. godine kao gostujući student na istom fakultetu. Diplomirao je i magistrirao na Nacionalnoj visokoj školi za umetnost i dizajn u Nensiju u Francuskoj.

"Shimmering Through Reality" je debitanstsko predstavljanje Bedela beogradskoj publici, a dolazi nakon kolaborativne izložbe u Parizu, gde je u galeriji Dohyang Lee, predstavio svoje stvaralaštvo sa Luj-Siprien Rialom (Louis-Cyprien Rials), umetnikom koji je imao svoju rezidenturu u Hestia galeriji u Beogradu.

Serija slika velikih formata koja predstavlja specifične pejzaže, nema za cilj nikakvo projektovanje realnosti i budućnosti, već onirične prostore i vreme, gde se posmatrač projektuje u rizomični univerzum, dok jednom nogom ipak ostaje u realnosti i u prostoru galerije. Inspirisan filozofijom Žila Deleza (Gilles Deleuze) i Feliksa Gatarija (Félix Guattari) umetnik stvra okruženja gde se arhitektura spaja sa dubinom ambisa, dok su gravitacija, perspektiva i dimenzije izmeštene iz zakona fizike. Ta nadrealna okruženja, devastirani zagađeni pejzaži prikazani zagasitim i zemljanim tonovima zapravo reprezentuju našu sadašnjicu. Oni nisu post-apokaliptine vizije već dokazi tragova koje savremena civilizacija ostavlja za sobom. Ti tragovi ne pripadaju domenu filozofije, već su veoma stvarni i sastoje se od plastičnog i drugog otpada i napuštene arhitekture. Spajanjem ovakvih antropogenih pejzaža sa onim koje stvara priroda, Bedel ukazuje na borbu koja priroda vodi sa čovečanstvom, a čiji ishod više nije siguran.

Sredinama na slikama pripradaju i misteriozne i anonimne figure, prikazane u nemačkoj romantičarskoj pasivnosti kako osećaju tzv. Weltschmertz, odnosno teret celokupnog sveta na sebi. Krajnja poruka koju Bedel prenosi posmatraču odvodeći ga u ove onirične predele i vreme jeste kritika zagađivanja i uništavanja naših fizičkih predela, odnosno planete Zemlje.

Izložba "Shimmering Trough Reality" biće otvorena do 19. maja, svakog dana od 14 do 20 časova. Termin stručnog vođenja sa umetnikom biće naknadno objavljen.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services