Izložba "Shady Laguna Resort" Marije Avramović i Sam Twidale

Izložba "Shady Laguna Resort" Marije Avramović i Sam Twidale

Izložba "Shady Laguna Resort" Marije Avramović i Sam Twidale, biće otvorena u petak, 1. februara u 19:30 u galeriji Novembar (Kursulina 22).

 

 

 

 

 

Autori izložbe su naša mlada umetnica Marija Avramović koja trenutno živi i radi u Parizu i Sam Twidale poreklom iz Hereforda, Engleske koji takođe živi i radi u Parizu.

Nesvakidašnja multimedijalna izložba omogućiće posmatračima da se, barem na kratko, izmeste iz realnosti i odu na jedno toplo mesto, među bujno tropsko rastinje, među lepe bazene na kojima se nedavno odigrala luda žurka.

Marija i Sam u svom zajedničkom radu nastoje da objedine veštačku inteligenciju i savremeno pripovedanje. Kao rezultat istraživanja, proistekao je generativni video Non Playable After Party koji svojim jezikom i estetikom podseća na video igre, ali nije interaktivan. Oni koriste jednostavnu veštačku inteligenciju kako bi junakinjama u svom video radu, u realnom vremenu udahnuli nezavisan život.

Na izložbi će biti prikazane slike Marije Avramović iz serije After Party, koji kao filmični isečci scenografije Shady Laguna Resorta publici dozvoljavaju da nasluti kakva se žurka odigrala na tim bazenima, koji simuliraju tropski raj. Pripovedanje je prisutno i u ovom segmentu izložbe, jer svaka slika nosi jedinstven, neretko duhovit ili ironičan naziv (na primer slika na kojoj piše „Ne skači“ se zove „Skači“).

Marija Avramović i Samuel Twidale započeli su profesionalnu saradnju 2017. godine. Iako se njihovo iskustvo i umetnička pozadina razlikuju, njihova interesovanja i sposobnosti se upotpunjuju. Do sada su realizovali nekoliko zajedničkih projekata i izložbi kao umetnički duo i to: 2018. godine izložbu NonPlayable:After Party Felicità, u Palais des Beaux-Arts u Parizu, Francuska; kao i NonPlayable:After Intelligence, u okviru Liverpool Light Night, FACT u Liverpulu, Engleska i 2017. godine audio-vizuelni performans Ada, Silencio koji je održan u Parizu, Francuska.

Marija Avramović je rođena 1989.godine u Beogradu, Srbija. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku slikarstvo. Prvu godinu Master studija na FLU završava studentskom razmenom u Nancy-ju, Francuska. Studije nastavlja 2014. godine na Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts u Parizu. Osnova njenog rada su slika i crtež, dok poslednjih godina, posebno u formi instalacije, vidimo istraživanje prostora i materijala - gde koristi različite vrste materijala od tekstila, šećera, plastike, itd. Saradnja na projektu NonPlayable uvodi njen rad i u polje novih medija, 3D modelovanja i animacije.

Sam Twidale je rođen 1988.godine u Herefordu, Engleska. Završio je osnovne studije sa pohvalom Univerziteta u Liverpulu, na smeru Muzika i Pop Muzika. Nakon studija započeo je saradnju sa brojnim umetnicima, galerijama i umetničkim centrima u novim medijima u ulozi programera i audio/vizuelnog konsultanta. Kao rezultat toga, njegov autorski  rad je orijentisan ka istrazivanju veštačke inteligencije, tehno-animizma, priča i mitova u kontekstu savremene umetničke prakse.

Sam i Marija žive i rade u Parizu.

Izložba će biti otvorena do 20. marta 2019. godine.

 

Na naslovnoj: NonPlayable - AfterParty, real time animation ©Marija Avramović i Sam Twidale

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text