Izložba SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana

Izložba SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana

Izložba “SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana” biće otvorena 17. novembra u 18h u Galeriji Artget KCB-a.

Izložba "SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana" predstavlja radove nove generacije balkanskih fotografa. Petnaest talentovanih fotografa iz Jugoistočne Evrope odabrano je da učestvuje na master klasu za profesionalne fotografe koji su organizovali World Press Photo i Fondacija Robert Bosch.
 

Učesnici su napravili foto-eseje o aktuelnim pitanjima iz regiona, s ciljem da se prikaže promenjena stvarnost u lokalnim i regionalnim sredinama i se podstakne posmatranje Jugoistočne Evrope iz „nove perspektive".

Posle master klasa zadatak učesnika bio je da naprave foto-eseje o aktuelnim pitanjima iz regiona. Cilj je bio da se prikaže promenjena stvarnost u lokalnim i regionalnim sredinama i se podstakne posmatranje Jugoistočne Evrope iz „nove perspektive".Konačni foto eseji predstavljaju zapis o životu na Balkanu tokom 2010. i 2011. godine. Ove priče obuhvataju različite teme - od radnika migranata koji putuju između Francuske i Rumunije, preko provodadžija u ruralnom delu Srbije, do međunarodnih ambicija mlade bugarske rvačke šampionke. Budući da su iz ovog regiona, fotografi su radili u okviru različitih potkultura kako bi omogućili novi uvid i nov način razmišljanja o regionu u kome su stereotipi isuviše dobro poznati.

Fotografi učesnici: Andrei Pungovschi (Rumunija), Armend Nimani (Kosovo), Bevis Fusha ( Albanija), Dženat Dreković (Srbija), Eugenia Maximova (Bugarska), Ferdi Limani (Kosovo), Jasmin Brutus (Bosna i Hercegovina), Jetmir Idrizi (Kosovo), Marko Risović  (Srbija), Nemanja Pančić (Srbija), Octav Ganea (Rumunija), Petrut Calinescu (Rumunija), Sanja Knežević  (Srbija), Tomislav Georgiev (Makedonija), Vesselina Nikolaeva (Bugarska).

Sanja Kneževic, Porodične stvari
 

Foto-esej Sanje Knežević predstavlja neočekivani scenario: priču o brakovima između srpskih muškaraca i albanskih žena koje ugovaraju albanske provodadžije. Na fotografiji: srpski neženja Milovan (desno) i njegov prijatelj hodaju prugom u blizini albanske granice, kako bi se sreli sa potencijalnom suprugom.

Petrut Calinescu, Ponos i beton


Esej Petruta Calinescua obrađuje temu rumunskih seljaka koji rade u inostranstvu kako bi kod kuće, u Rumuniji, sagradili svoj dom iz snova. Na fotografiji: stara kuća Marie i Ioana Ghermana je zasenjena novom kućom koju je sagradio njihov sinovac koji radi u Parizu.


Eugenia Maximova, Balkanska kuhinja
 

Na živopisnim fotografijama Eugenie Eugenia Maximove vide se različite kuhinje. U tim kuhinjama toster, kao produkt modernijeg Zapada, stoji na tradicionalno izvezenom stolnjaku. Televizor, simbol prestiža i progresa, pokriven je miljeom, simbolišući istu želju da pokažemo pripadnost bogatijem i boljem svetu.

Dženat Dreković, Romski teatar: izvan stereotipa
 

Dženat Dreković fotografisao je Rome iz “Šutke” u Skoplju dok pripremaju izvođenje predstave “Progres” u Makedonskom narodnom pozorištu. Oni su vežbali u hladnoj sali jedne škole. Na fotografiji: finalna proba kostima za predstavu Progres u produkciji Romskog teatra u Makedonskom narodnom pozorištu.

Izložba je predstavljena u oktobru ove godine u Sarajevu (BiH), a nakon Beograda ova putujuća izložba biće predstavljena u Zagrebu (Hrvatska), potom u ostalim gradovima regiona, i konačno na završnoj izložbi u Berlinu (Nemačka).

U toku trajanja izložbe, od 18. novembra do 14. decembra, biće organizovani prateći programi svake nedelje, koji podrazumevaju panel-diskusije, projekcije filmova, tematske radionice i organizaciju lokalnog fotografskog takmičenja. 

Izložbu organizuju: World Press Photo, Robert Bosh Stiftung
Lokalni realizatori programa su: Evropski fond za Balkan, Galerija Artget KCB 

 

Naslovna fotografija: Tomislav Georgiev, Otrovno nasleđe

Esej Tomislava Georgieva istražuje problem zagađenosti tla na Kosovu, koja potiče od termoelektrana, rudnika i radioaktivnog otpada koji je proizvod NATO bombardovanja. Na fotografiji: deca se igraju u zagađenoj pustoši koja okružuje staru termoelektranu Obilić u centralnom delu Kosova. 


Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services