Izložba radova "Moderni u Beogradu"

Izložba radova "Moderni u Beogradu"

Izložba radova "Moderni u Beogradu", biće otvorena u petak, 17. maja u 19 časova u Galeriji FLU i Izlozima FLU (Кnez Mihailova 53).

 

Izložba se održava u okviru 14. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture BINA 2019.

 

 

Projekat "Moderni u Beogradu" (MuBGD) okuplja grupu arhitekata (Bekić Iva, Gajić Irena, Dukanac Dalia, Đorđević Stefan, Zlatković Snežana, Ješić Mirjana, Stojanović Hristina, Cigić Petar) sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti.

Zajedno su pokrenuli platformu MuBGD u cilju promocije, ali i kritičke analize arhitektonskog nasleđa Beograda putem inovativnih grafičkih reprezentacija.

Koristeći projektantske metodske alate, članovi grupe i autori projekta "Moderni u Beogradu" na inovativan način predstavljaju odabrana arhitektonska dela i prostorne celine nastale u hladnoratovskom periodu na teritoriji Beograda. Izložba sumira dosadašnje rezultate dugoročnog istraživanja autora u domenu vizuelne reprezentacije posleratnog modernističkog nasleđa beogradske arhitekture. Cilj izložbe je doprinos razumevanju kanonskih arhitektonskih projekata i objekata i njihovih uloga u širem društveno-političkom, ekonomskom i kulturnom kontekstu, kao kritičkog instrumenta za promišljanje i produkciju savremenog prostora. Izložba je osmišljena kao sinhronizovani pregled individualnih grafičkih i prostornih simulacija - autorskih radova članova tima. Svaka simulacija predstavlja skup arhitektonskih reprezentacija odabranih slučajeva. Iako se vizuelni identiteti pojednačnih priloga međusobno razlikuju u zavisnosti od pristupa autora kao i samog predmeta istraživanja, objedinjeni su metodologijom vizuelne reprezentacije, a to je grafički narativ. Autori koriste različite modele grafičkog narativa, poput .gif formata, stripa, kineografa i slično, kako bi ilustrativno pripovedali o arhitektonskom nasleđu Beograda i približili manje poznate informacije i zanimljivosti široj publici. Likovna sloboda autora, sa druge strane, često podrazumeva spekulativan i fiktivan način re-interpretacije društvenih, kulturoloških i estetksih aspekata odabranih arhitektonskih objekata i prostornih celina. Akcenat izložbe je takođe na savremenoj interpretaciji i digitlizaciji likovne reprezentacije u okviru arhitektonskog diskursa.

Moderni u Beogradu na Instagramu.

Izložba će biti otvorena do 24. maja 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services