Izložba radova francuskih arhitekata LACATON & VASSAL i predavanje Anne Lacaton

Izložba radova francuskih arhitekata LACATON & VASSAL i predavanje Anne Lacaton

Izložba radova francuskog arhitektonskog studija Lacaton & Vassal i predavanje Anne Lacaton.


Izložba radova francuskog arhitektonskog studija Lacaton & Vassal / Arhitektura stanovanja i javnih prostora, biće otvorena 2. aprila u 17h u Francuskom institutu, (Knez Mihailova 31) u prisustvu arhitekte Anne Lacaton, arhitekte.U sklopu saradnje sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, An Lakaton će održati predavanje o stanovanju i projektima agencije Lacaton-Vassal studentima Beogradskog univerziteta. Predavanje će se održati 2. aprila u 19 časova na Arhitektonskom fakultetu (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II). Ulaz jeslobodan. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

U okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Francuski institut predstavlja izložbu posvećenu arhitektonskom studiju Lacaton & Vassal. Na dvadesetak panoa, izložba predstavlja devet projekata različitih obima i sadržaja.

Lacaton & Vassal teže da iskoriste postojeće u građevinarstvu i u prirodnom ambijentu, da ga ne izmene, već da izvuku maksimalnu korist iz fizičkih i estetskih kvaliteta postojeće zgrade ili okoline. U isti mah, trude se da sačuvaju veliku slobodu prostora, bez pregrada, kako bi se obezbedila maksimalna prohodnost.

Oni shvataju arhitektonski prostor kao mesto u kome se živi i zato stvaraju porozne konstrukcije, sa velikim brojem otvora i pristupa, u kojima čovek može da osluškuje kišu, da uživa u svetlosti, u izlazećem suncu, u gradu koji ga okružuje. Lakaton i Vasal objedinjuju inovaciju, tehnološki izazov i održivi razvoj, poštovanje starih industrijskih zdanja i avangardne i multifunkcionalne prostore.Lacaton & Vassal su učestvovali na izložbi Arhitektura = Održivost održanoj 2010. godine u Francuskom institutu u organizaciji Pavillon de l’Arsenal, centra za savremenu arhitekturu iz Pariza.

Na izložbi u Francuskom institutu agencija Lakaton i Vasal predstavlja nekoliko svojih najznačajnijih projekata kao što je rekonstrukcija muzeja Palate Tokio i transformacija stambene kule Boa le Pretr u Parizu, gde je stari soliter iz šezdesetih godina sačuvan i dograđen sa staklenom opnom i terasama, a stanovi preuređeni i okrenuti ka gradskoj panorami. 

Među projektima je i preuređenje bordskog hangara u Dankerku i nadogradnja konstrukcije bliznakinje koja pretvara ovaj industrijski otpad u novi muzejski prostor savremene umetnosti - Frac. 

FRAC/AP2, Lacaton & Vassal 2011 from FRAC Nord-Pas de Calais on Vimeo.


Arhitektonska škola u Nantu
spaja unutrašnje i spoljne prostore staklenim otvorima i prilaznim rampama. 

Privatna porodična kuća na moru poštuje prirodni ambijent i zelenilo tako da su borovi uklopljenim u samu strukturu.

BIOGRAFIJE

AN LAKATON
Rođena 1955. godine u Sent Pardu la Rivjer (Dordonja)
1980 - Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Bordou (Žirond)
1984 - Magistrirala urbanizam na Univerzitetu u Bordou
Gostujući profesor: EPFL, Arhitektonski fakultet u Lozani (2010-2011, 2006. i 2004)
Harvard GSD (2010-2011), ESTA Madrid (Master), od 2007. godine

ŽAN-FILIP VASAL
Rođen 1954. godine u Kazablanci (Maroko)
1980 - Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Bordou (Žirond)
1980-1985 - Arhitekta-urbanista u Zapadnoj Africi (Niger)
Gostujući profesor: Arhitektonski fakultet u Versaju (2002-2006), Arhitektonski fakultet u Bordou (1992-1999), Peter Behrens School of architecture u Dizeldorfu (2005), TU Berlin (2007-2010), EPFL Lozana (2010-2011)
Profesor na UDK u Berlinu od 2012. godine

Nagrade
Design of the Year 2013, Angleterre avec Frédéric Druot architecte, pour la
transformation de la Tour Bois-le-Prêtre, Paris
Daylight & Building Components Award 2011, Velux Foundation, Copenhague
Grand prix national de l’architecture 2008, France
International Fellow du Royal Institute of British Architects, 2009
Erich Schelling Award 2006 - Fondation Erich Schelling, Karlsruhe
Prix Innovation Habitat & Développement Durable, Ville de Madrid, 2006
Grand Prix National d’Architecture Jeune Talent, France, 1999
Lauréats des Albums de la Jeune Architecture, France, 1991
Prix Mies Van der Rohe - Prix européen d’architecture contemporaine
2007, finaliste pour le Pôle Universitaire de Sciences de Gestion, Bordeaux, France
2003, finaliste pour le Palais de Tokyo, Site de création contemporaine, Paris
Prix de l’Equerre d’Argent du Moniteur 2011, France, avec Frédéric Druot architecte pour la réhabilitation de la tour Bois-le-Prêtre, Paris.

O projektima Lacaton & Vassal
„Svi projekti podrazumevaju da je arhitektura ukrštanje lokacije, programa i zahteva koje je potrebno rešiti na uspešan, funkcionalan i racionalan način, čemu treba dodati i ono nešto što odudara od efikasnosti, što spada u domen zadovoljstva, neočekivanog, poetičnog i koje  u suštini zauzima najznačajnije mesto.
Agencija radi tako što neprestano razmišlja o kvalitetu i novim prostorima za stanovanje, otvorenijim i prostranijim, jer dom standardnog tipa i minimalne površine, star pola veka a još uvek u upotrebi, više uopšte ne odgovara savremenim potrebama i načinu života. Pažnja posvećena lokaciji ključno je pitanje zbog toga što je jasno da novi prostori mogu samo da se dopunjuju, nadziđuju, dorađuju i obogaćuju onim što već postoji. O ekonomskoj strani projekta potrebno je da se razmišlja dosta ranije kako bi se sigurno ostvarili željeni prostorni ciljevi i komfor.
Optimizacija građevinskih sistema ključ je za traženu efikasnost kako bi se proizveli širi prostori koji nude najveći kapacitet korišćenja. Luksuz kao ideja dobija novo značenje ako se poveže sa pojmovima plemenitosti,  slobode korišćenja i zadovoljstva. Treba graditi duplo, to jest dva puta više, sa istim budžetom, radi stvaranja novih mogućnosti, sloboda, načina stanovanja. U isti mah, pravilo i ključ svega su ekonomičnost.“

Izložba LACATON & VASSAL će biti otvorena do 2. maja

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services