Izložba "Put za Evropu - Mir, mir, mir"

Izložba "Put za Evropu - Mir, mir, mir"

Izložba "Put za Evropu - Mir, mir, mir" u organizaciji Kulturnog centra Beograda biće otvorena u četvrtak 14. avgusta u 20 časova u prostoru Collegium Artisticum u Sarajevu.
 

 

 

Projekat je posvećen obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata. Izložba u Sarajevu je deo šireg projekta pod nazivom Put za Evropu – sa Principom ili bez njega koji je zamišljen kao niz izložbi savremene umetnosti čiji se sadržaj i forma menjaju u zavisnosti od konteksta i prostora.


Radoš Antonijević, Krst, kavez i krevetac, instalacija 2009-2012


Nije reč o putujućoj izložbi, već o nizu » stanica « vizuelnog istraživanja na teme principa, identiteta (ličnog i kolektivnog), odnosa između političkog i ličnog, između istorije i života u proteklih sto godina.


Ivan Grubanov, Mrtve zastave, instalacija
 

Vek koji obeležavamo i „proslavljamo“ ostavio je za sobom niz ratova od kojih je svaki sa većim brojem žrtava od prethodnog. Vrednost ljudskog života devalvirana je gotovo do besmisla. Pitanje heroja i antiheroja doživelo je apsolutni trijumf partikularnog interesa. Sa istorijske tačke gledišta, taj vek je sada predmet preispitivanja, uglavnom pripada sećanju, a ono je itekako povezano sa ovim „sada“ i „posle“ jer život i smrt podjednako pripadaju budućnosti naše egzistencije.


Nemanja Cvijanović, Novi predlog: Nacrt Gustava Klimta za realizaciju friza za dnevni boravak u Palati Stoklet u Briselu


I ukoliko pođemo od teze da je istorija zapravo savremena „storija“, ona koju živimo, potreba za stalnim vraćanjem na prošlost i preispitivanjem identiteta, pojašnjava nam Principe na osnovu kojih sada delamo ili ne, o čemu govore radovi srpskih i bosanskih umetnika. Suočavajući se sa ratovima na prostoru bivše Jugolavije devedesetih i odgovornošću, suočavamo se zapravo sa skoro istim pitanjima, a to su pitanja o osećaju stogodišnje nes(a)vršenosti, osujećenog progresa, vrednosne konfuzije i identiteta (ličnog i političkog). Gde pripadamo? Kako nas je ovaj vek ratova oblikovao i uticao na naše živote?


Vladimir Miladinović, Knindže, Vitezovi Srpske Krajine


Na prostoru gdje prošlost preplavljuje historiju, događaji se ocjenjuju sami po sebi, bez racionalne provjere, izvan kontrole povjesnog uma. Predrag Matvejević iz teksta O mojoj melankoliji – Balkanu


Vladimir Nikolić, Kraj sveta video
 

Umetnici: Radoš Antonijević, Edin Vejselović, Ivan Grubanov, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Srđan Keča, Marko Lulić, Vladimir Miladinović, Vladimir Nikolić, Marko Tirnanić, Milica Tomić, Ibro Hasanović, Nemanja Cvijanović

Autorke projekta i kustoskinje: Mia David i Zorana Đaković Minniti
Organizator: Kulturni centar Beograda
Autor vizuelnog identiteta: Borut Vild
Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd, Collegium Aritsticum

Izložba će biti otvorena do 24. avgusta 2014. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services