Izložba projekata „Studio DAHD“ RIVER IN TRANSITION – umetnički razvoj nasleđa na Dunavu

Izložba projekata „Studio DAHD“ RIVER IN TRANSITION – umetnički razvoj nasleđa n

Izložba projekata „Studio DAHD“ RIVER IN TRANSITION – umetnički razvoj nasleđa na Dunavu biće otvorena u petak, 7. juna u 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b) u Novom Sadu.

 

 

 

Studio DAHD (Studio za umetnički razvoj nasleđa na Dunavu) je jedan od pilot projekata realizovan u okviru Interreg DTP projekta “Danube Culture Platform - Creative Spaces in the 21stCentury” (CultPlatForm_21), koji vodi Savezna kancelarija Austrije u saradnji sa 8 aktivnih i 10 strateških partnera.

Cilj saradnje na Studio DAHD pilot projektu je da se uspostavi platforma za zajednički rad i bližu saradnju između partnera i da se visokoškolske institucije uključe u projekat.

Koncept su razvile Prof. dr Elizabet Šveger. i Prof. dr Sabine Polak, koje su istovremeno i mentorke u projektu, zajedno sa Prof. dr Dubravkom Lazić i Mag. Nadeždom Pavlovom. Partneri koji učestvuju u Studio DAHD saradnji su: PP1 (Kulturna četvrt Gornje Austrije), PP2 (Ministarstvo nauke, istraživanja i umetnosti Baden Vurtemberg), PP4 (Ministarstvo kulture Republike Bugarske), ASP1 (Akademija umetnosti, Univerziteta u Novom Sadu), kao i LP (Savezna kancelarija Austrije) koja takođe podržava projekat.


 

Svaki od partnera u ovom projektu je odabrao visokoškolsku instituciju, ili grupu studenata i mentora iz Nemačke, Austrije, Bugarske i Srbije, koji su zajednički istraživali i realizovali pilot projekat.

Sam pilot projekat je započeo istraživanjem usmerenim ka otkrivanju skrivenog nasleđa u slivu Dunava. Partneri u Interreg projektu CultPlatForm_21 su već identifikovali preko 100 tačaka skrivenog nasleđa, a studenti su se tom naporu pridružili pod stručnim vođstvom mentora.

Studio DAHD akciji su se priključili studenti i mentori iz raznih disciplina: arhitekture, izvođačkih umetnosti, filmske režije i montaže, muzičke produkcije, kamere, slikarstva, vajarstva i fotografije, što je doprinelo raznolikosti projekata i samih tema koje su izabrane za obradu. Ta raznovrsnost projekata je prikazana na izložbi „River in Transition“ koja je prvo otvorena u gradu Ruse, u Bugarskoj, zatim u Novom Sadu, a biće otvorena i u Ludvigsburgu u Nemačkoj i u Lincu u Austriji u periodu od maja do novembra 2019. godine. Studio DAHD projekti će takođe biti prikazani i na internet prezentaciji projekta CultPlatForm_21, u odeljku „Future Book“.  

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services