Izložba "Priđi bliže da ne vidiš ništa" Mihaele Vujnović

Izložba "Priđi bliže da ne vidiš ništa" Mihaele Vujnović

Izložba "Priđi bliže da ne vidiš ništa" Mihaele Vujnović biće otvorena 6. septembra u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda.

 

Izložba Mihaele Vujnović predstavlja kompozicionu postavku slojevite prirode i svežeg kolorita u čijoj osnovi se nalaze četiri serijalne celine nastale u periodu od 2014. do 2016. godine. 

 

Ove serijalne celine sačinjene su od slika velikog i malog formata, objekata u prostoru, kao i kompozicije od 450 monohromnih akvarela, a njhovim komponovanjem se pokušava ispitati, odrediti i proširiti granica prezentacije slika u izlagačkom prostoru.

Izloženi radovi zasnivaju se na strukturi pravougaone mreže koja vizuelno nastoji da se rasprostre u svim pravcima van prostora bojenih površina, dok gusti nanosi boje teže da razruše uspostavljenu harmoniju mreže. Komponovanjem elemenata koji čine postavku postignuta je jedinstvena celina sa kojom se pokušava ispitati, odrediti i proširiti granica prezentacije slika u izlagačkom prostoru. Minimalne, apstraktne forme i oslikane površine svojim svežim koloritom pozivaju da se priđe bliže i razotkrije slojevita priroda ove kompozicione postavke.

Izložba Mihaele Vujnović predstavlja pregled rada autorke iz skorijeg vremenskog perioda, ali i zaokruženu celinu i priliku da se rad sagleda van ograničenog prostora ateljea. Sama postavka svoj puni smisao postiže u komunikaciji sa arhitekturom izložbenog prostora i prilika je za jasnije sagledavanje karaktera likovne poetike autora.

Prema rečima autorke, navedeni radovi u sadejstvu čine apstraktnu slagalicu koju posmatrač pokušava da protumači i naizgled ni iz čega pronađe nešto – asocijaciju samo njemu blisku i razumljivu. „Stoga je potrebno prići bliže i razotkriti slojevitu prirodu ove kompozicije”, navedeno je u tekstu za katalog izložbe.Mihaela Vujnović je rođena 1989. godine u Karlovcu. 2011. godine diplomirala je na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije 2014. godine završava master studije na Ecole Nationale Superieure d'Art u Nansiju, Francuska. 2015. godine završava i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je izlagala na većem broju izložbi u zemlji i inostranstvu, od kojih se ističu: Labin Art Festival, Hrvatska (2010), DKC, Srbija (2011), „Minimum maximum2”, BiH (2012), „Moi parmi eux”, MJC Pichon, Francuska (2013), Regional 13, Švajcarska (2014) i „Action ou Verite?”, Galerija Namima, Francuska (2015). Učestvovala je u programu Eksperimentalnog umetničkog centra u Italiji, kao i u Međunarodnoj letnjoj školi Segau u Austriji. Dobitnica je Zahvalnice Grada Beograda (2007), zvanja Umetničkog ambasadora od strane Uneskovog kluba na Sorboni (2013), a od 2014. godine članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije.

U toku izložbe biće organizovan i propratni program koji će se sastojati od vođenja kroz izložbu, razgovora sa umetnikom kao i radionice za decu. Više informacija o ovim dešavanjima mogu se dobiti u Galeriji.

Izložba će biti otvorena do 18. septembra 2016. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services