Izložba "Portret migranta u mladosti" Dragana Vojvodića

Izložba "Portret migranta u mladosti" Dragana Vojvodića

Izložba "Portret migranta u mladosti" Dragana Vojvodića, biće otvorena u petak, 22.  marta u 19 časova u Galeriji S, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37).

 


Kustoskinja izložbe je dr Sanja Kojić Mladenov.

 


Umetnička praksa novosadskog multimedijalnog umetnika, Dragana Vojvodića, upućuje na stvaralački, umetnički nomadizam, budući da u svom interdisciplinarnom umetničkom istraživanju deluje u proširenom polju umetnosti koristeći performans, umetničke akcije, fotografiju, instalacije, objekte, video i intervencije u prostoru.

Vojvodić u radovima koji će biti izloženi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, primenjuje stvaralačke postupke kao što su citatnost, kolaž, montaža, fragmentacija, kao i strategija aproprijacije, realizuje tokom rezidencijalnih i istraživačkih projekata u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj, Rusiji i na Grenlandu.

Izložba novosadskog multimedijalnog umetnika Dragana Vojvodića „Portret migranta u mladosti“ bavi se fenomenima memorije, ličnog i kolektivnog identiteta, kao i odnosom umetnosti i društva. Naziv izložbe upućuje na roman o razvojnom putu umetnika „Portret umetnika u mladosti“ Džejmsa Džojsa, njegov autobiografski diskurs, temu umetnika, odrastanja, duhovne emancipacije i sl.Problemima nasleđa, sećanja, društva i identiteta Vojvodić se bavi kroz instalacije pod nazivom „Misfits“ (Neprilagođeni) i „Portret migranta u mladosti“ kao i kroz video-radove „U potrazi za izgubljenim vremenom“ (baziran na privatnim, pronađenim snimcima) i „Dead Land“ (Mrtva zemlja). Deo radova pod nazivom „Suprematistička transmisija“ inspirisan je stogodišnjicom suprematističkih slika Kazimira Maljeviča. U navedenim akcijama umetnik preuzima geometrijske suprematističke forme kvadrata i kruga i aplicira ih u prostore muzeja i galerija ili ih stvalja u vanumetnički kontekst prostora koje pohodi u svom migrantskom iskustvu.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije„Kreativna Evropa”.

Dragan Vojvodić (1965) je studije započeo na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, a diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Samostalno i kolektivno je izlagao na brojnim izložbama u Srbiji i inostranstvu (Austrija, Nemačka, Norveška, Finska, Švedska, Francuska, Island, Japan, Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija). Takođe je učestvovao na međunarodnim festivalima performansa u Hrvatskoj, Italiji i Mađarskoj. Boravio je u rezidencijalnim i umetničkim projektima u SAD-u, Japanu, Islandu, Francuskoj, Rusiji, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Portugaliji, Španiji, Češkoj, Hrvatskoj. Njegovi radovi se nalaze u kolekciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Kolekciji Pjera Kurtena u Sarajevu, Regionalnom umetničkom muzeju Južne Ostrobotnije, Ero Nelimarka, u Finskoj, Kolekciji 700 IS Video umetničkog Festivala na Islandu, u DEPO-u 2015 u Pilsenu, u Češkoj i dr. Dragan Vojvodić je član SULUV-a i ULUS-a. Živi i radi u Novom Sadu.

Izložba će biti otvorena do 21. aprila 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services