Izložba "Pismo za budućnost" Lole Šprenger

Izložba "Pismo za budućnost" Lole Šprenger

Izložba "Pismo za budućnost" nemačke umetnice Lole Šprenger, biće otvorena u petak, 31. maja u 20 časova u Galeriji Drina (Andrićev venac 4).


 

 

 


Lola Šprenger je rođena u Starnbergu 1983. godine. Slikarstvo upisuje na Akademiji lepih umetnosti u Minhenu (2011/2012) u klasi profesora Žan Mark Bustamantea, gde je diplomirala 2018. godine u klasi profesora Markusa Olena. Tokom studija obrazuje se na više evropskih Univerziteta. Zahvaljujući stipendiji BAYHOST Ministarstva Bavarije (2014/2015) studirala je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, kod profesorke Simonide Rajčević.


"Alone in the Studio", 2019, pastel, ugljen, kreon na papiru, 75x100cm


Vođena specifičnom idejom o traganju za slikarskom tehnikom, od 2017. pohađa master studije kod čuvenog umetnika i profesora Danijela Rihtera, na Akademiji lepih umetnosti u Beču. Svoja dela predstavila je na brojnim izložbama širom Evrope, a njeni radovi postali su deo brojnih privatnih umetičnih kolekcija koje se nalaze u Minhenu, Berlinu, Hamburgu, Salzburgu, Beču, Londonu  itd.

Umetnički izraz transponuje u predstavama radioaktivnih pejsaža koji služe poput alata za metaforični prikaz kolektivnog stanja društva. Pragmatična kritika rapidnih promena odnosi se na kapitalističko uređenje u kome se gubi empatija i svesnost. Lola Šprenger primenjuje jedinstvenu tehniku kojom gradi hibridna rešenja između slike i crteža, nanošenjem suvih pigmenata na papir.

LETTER TO THE FUTURE / PISMO ZA BUDUĆNOST

"(...) Radovi iz serije Letter to the future predstavljaju nostalgične projekcije futurističke stvarnosti, zasnovane na aluzijama prošlosti i preoblikovane sećanjima koja učitavaju efekte sadašnjeg trenutka.To nisu opipljivi predeli, niti su determinisani vremenom i prostorom, iako zasnovani na uspomenama male devojčice koja šeta kroz šumu i promatra svet. Preobražaj prirode kao metafore progresivnih ekonomskih ciljeva koje su promenile pravac kretanja i dostigle stepen nemilosrdne eksploatacije svakog resursa u kome je prepoznat kapital.

Lola Sprenger traga za vizuelnim refleksom nevizuelnog sveta, oživljavanjem međuprostora u kome egzistiramo i poigrava se limitima percepcije.Fluorescentne radioaktivne nijanse, otrovni oblaci prašine, dim u toksičnim valerima mogu ostati nevidljivi dometima naših čula, dok istovremeno trpimo posledice. Slika je rezultat takozvane stvarnosti koja je odraz pre svega subjektivnog stava umetnika, kao što je i utisak svojstven posmatraču kroz principe njegove podsvesti i procesa učenja. Ideje, simboli, metafore, vremenom mogu biti obezvrđeni, kada prestaju da svojim značenjima komuniciraju u odnosu na društvene promene koje podstiču metamorfozu memorije i transformišu interpretaciju realnosti.(...)"

Kustos izložbe i autor teksta: Nataša Radojević.

*Nataša Radojević, kustos galerije Drina je izabrana kao jedan od šest najtalentovanijih mladih kustosa iz Evrope i i imala priliku da se predstavi na ovogodišnjem 9. Venecijanskom forumu za kustose savremene umetnosti iz Centralne i Istočne Evrope (koji organizuje CEI - Centralno-evropska inicijativa / 9th CEI Venice Forum for Contemporary Art Curators from Central Eastern Europe).


"Alter Igor VIIII", pastels, charcoal, crayon on partly bleached paper, 75x100cm, 2019

 


Izložba će biti otvorena do 22. juna 2019. godine, svakoga dana osim nedeljom i ponedeljkom u periodu od 13:30 do 19:30 časova.

 

Naslovna fotografija: Michael Donath

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services