Izložba "Pink and Red" Vanje Novaković

Izložba "Pink and Red" Vanje Novaković

Izložba "Pink and Red" Vanje Novaković, biće otvorena u ponedeljak, 22. aprila u 20 časova u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9) u Novom Sadu.

 

 

 

 

"Pink and Red" otvara uvid u savremene procese materijalizacije kao i u problematike poimanja originalnosti koje pokreće pojava digitalnih tehnoIogija. Radovi ispituju odnos digitalnog i tradicionalnog procesa slikanja, osvrću se na materijalizaciju digitalnog i ispituju šta je original i kako original prepoznajemo? U digitalnoj slici izostaje trag tela što ukazuje na drugačiji proces stvaranja slike nego u tradicionalnom slikarstvu. Takođe, korišćenjem digitalnih medija poput tv ekrana i digitalne štampe drugim štampačima, radovi ispituju mogućnosti materijalizacije ali i mogućnosti reprodukcije. Na ovaj način dobijena serija printova otvara poziciju greške koje nastaju prilikom procesa štampe. Autorka za osnovu uzima digitalnu skicu koju reprodukuje u različiim medijima kako bi ukazala na neuhvatljiv original u savremenom dobu, a samim tim i na razliku između njega i reprodukcije. Autorka

Vanja Novaković je diplomirala na Katedri za nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kroz radove preispituje konstrukcije identiteta u medijskoj i internet kulturi kao i ženski identitet kroz lično iskustvo. Takođe, istražuje mogućnosti multipliciranja i reprodukcije koje su digitalni mediji omogućili i odnos digitalnog i analognog. Održala je pet samostalnih izložbi i učestvovala na mnogim grupnim od kojih su neke nastale u okviru internacionalnih projekata na kojima je razmenjivala iskustva i ideje sa drugim učesnicima. Nagrađena „Dragan Rakić“ nagradom za najbolji rad iz predmeta Digitalna slika i oblasti novih likovnih medija 2018. godine. Učestvovala kao koautor projekta “ID PLACES” u Kulturnom centru Srbije u Parizu u martu 2019. godine sa Lukom Stojanovićem, Jelenom Gajinović i Tijanom Jevrić. Trenutno na master studijama na Katedri za Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Izložba će biti otvorena do 2. maja 2019. godine.
 

Na naslovnoj: Bez naziva (iz serije Crvena i roza), digitalna slika, 29,7 x 42, 2018.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services