Izložba "Paralelna realnost" Jelene Jelače

Izložba "Paralelna realnost" Jelene Jelače

Izložba "Paralelna realnost" Jelene Jelače biće otvorena u ponedeljak, 15. maja u 20 časova u Velikoj galeriji Kc Grad (Braće Krsmanović 4).


Ovom izložbom, slikarka Jelena Jelača otvara nam "Paralelnu realnost" kroz novi ciklus slika koji će premijerno prikazati pred beogradskom publikom u Velikoj galeriji KC Grad.

 

 

Ciklus je u nastajanju a predstavlja seriju futurističko-mitoloških portreta ličnosti bliskih autorki, od 2014. godine, kada je zatvoreno veliko poglavlje pod nazivom Dnevnik kretanja, na kom je Jelača radila od 2003. godine i izlagala u Beogradu, Novom Sadu, Požegi ali i u Barseloni i Parizu.

Slikarski rukopis isti je i prepoznatljiv, ali kompoziciono i tematski ove slike bave se drugačijim problemima. Sve ličnosti su stvarne i vezane za lična iskustva i događaje iz života autorke. Istovremeno im je pridodat jedan nadrealni kvalitet, kroz fantastičan kostim i atribute. U vidu ikoničkih predstava sebe samih  prezentuju sopstvene vidljive i skrivene kvalitete i slabosti dok upućuju na opšta mesta kao što su rodna i polna ravnopravnost, problem izolacije, konflikta, društvene mimikrije, slobode...

Posebni deo ovog ciklusa čini triptih sa motivom svinje, motivom koji Jelača koristi kako bi se pozabavila fenomenom dvostruke etike, preko svinje koja prolazi kroz različite tretmane. Sa druge strane autoportret se doima kao polje preispitivanja sopstvene uloge odluka i stavova unutar sistema, odnosno datih pravila igre.
Polifono okruženje u kome se prepliću religije, represije, duhovne i fizičke granice čoveka, autorka refelktuje kroz osećajnu i subverzivnu naraciju i simboliku kreirajući imaginarijum koji predstavlja sasvim autonomnu i moguću Paralelnu realnost.

Kao i uvek Jelačina izložba je multimedijalna i pratiće je video ostvarenje na kome trenutno radi.Publika će moći da zaviri u Pararelnu realnost sve do 28. maja 2017. godine.

 

 
 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text