Izložba: Ožiljci / Scars

izložba Ivana Grubanova u galeriji Novembar, Kursulina 22, Beograd.

Izložba: Ožiljci / Scars,  Ivana Grubanova, jednog od trenutno najistaknutijih srpskih umetnika u galeriji Novembar, Kursulina 22.

 

 

Trajanje izložbe: od 13. septembra do  19. oktobra 2018.

 

 

Kustoskinja izložbe: Maja Kolarić, umetnička direktorka galerije Novembar

 

Kroz svoju umetničku praksu, Ivan Grubanov istražuje granice umetnosti kao platforme za društvena preispitivanja, ali i dokumentovanja i tumačenja istorije i to kroz medij slike, crteža i instalacija.

Središte Grubanovljevog stvaralaštva čini tematski korpus posvećen pojmu nacije.
Pri izradi slika umetnik koristi ustanovljenu praksu odabira nacionalnih tvorevina čiji simboli sadrže karakteristične nacionalne slogane, koji se tehnikom veza oblikuju na površini platna, a kasnijim procesima nanošenja slojeva boje, benzina i dima na platno pokrivaju, skrivaju i transformišu u alternativna značenja i poruke kroz provokativne likovne i estetske predstave, postavljajući angažovana pitanja o kohezivnim odlikama današnjih nacija, njihovoj korespodenciji sa aktuelnom društvenom realnošću, mogućim razvojem pojma nacije i dejstva nacionalnih obeležja u budućnosti.

Umetnikova recentna produkcija koja će biti prikazana ovom izložbom deo je kontinuiranog projekta višegodišnjeg istraživanja i tumačenja ideoloških, političkih i kulturoloških aspekata pojma nacije u kojima umetnik koristi slikarstvo kao metod istraživanja i saznavanja.

Ivan Grubanov je rođen 9. marta 1976. godine u Beogradu. Nakon stečene diplome na slikarskom odseku beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti pohadja dvogodišnji program speciajlizacije na Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu kao i jednogodišnji program u Delfina Studios u Londonu. Postaje stipendista Casa de Velazquez, francuskog instituta u Madridu i gostujući predavač na Hochschüle für bildende kunst Braunschweig. Doktorirao je umetnost na Univerzitetu u Luvenu, u Belgiji (2017).

Ivan je predstavljao Srbiju na 56. Venecijanskom bijenalu instalacijom “Ujedinjene mrtve zastave” - koja će, delimično rekonstruisana biti prvi but biti prikazana u Srbiji na ovogodišnjem 57. Oktobarskom salonu “Čudo kakofonije” čiji selektori i kustosi su Danielle i Gunar B. Kvaran.


Video najava izložbe:

 

 

Galerija Novembar na Instagramu.

 

  

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text