Izložba "Otisci sećanja" Slobodana Radojkovića

Izložba "Otisci sećanja" Slobodana Radojkovića

Izložba "Otisci sećanja" Slobodana Radojkovića biće otvorena u četvrtak 13. februara u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd.

Novi ciklus drvoreza u boji Slobodana Radojkovića govori o malim, ličnim i svakodnevnim stvarima i ritualima, a kao centralni motiv pojavljuje se lula koja za autora osim tradicionalne simbolike muževnosti, postaje memorabilija na vreme provedeno sa ocem.

 

Poslednje dve godine umetnik svoj opus vezuje za termin pettinatura – što na italijanskom doslovno znači češljanje. Češalj, predmet jednostavne forme, a značajne upotrebne vrednosti, pojavljuje se kao kontrapunkt luli, kao nezaobilazni instrumentarij svake žene.  Osim toga pojam pettinattura/češljanje upućuje i na stalno preispitivanje - ,,pročešljavanje" i nužnost samokritičkog stava u umetničkom, ali i životnom delovanju.

                    
(...)                                     

Komplementarne su i emotivnosz priče i snaga izvedbe, zanimljiv je spoj snažnog rada u materijalu, a opet osetljivog, čistog i bogatog rezultata. Gradnja po slojevima odaje utisak snažne, komleksne strukture, žive boje i svetlosnog ritmovanja, dok poneki monohromni rad pleni direktnim i jednostavnim izvođenjem preciznog reza i teksture. Dodatno objašnjenje su natpisi koji se često pojavljuju i među njima, najčešća reč je pettinatura koja označava radnju češljanja ženske kose. I ovu karakteristiku Radojković, na svoj način delikatno i sugestivno postavlja. Dobrim uklapanjem pozadinskih površina i predmeta, i likovno obrađenih reči, jasno pokazuje svu svoju likovnu osetljivost, ali i vladanje osećanjima kroz potpunu usmerenost ka obradi i ručnoj štampi drvoreza. Primećuje se privrženost autora tehnici visoke štampe, i kao da je u plemenitoj strukturi drveta našao pravu meru i mogućnost da iskaže svoja pitanja i sećanja, kroz likovnost. Ove predstave ostaju kao materijalna činjenica i time ih Slobodan Radojković čuva i za sebe, i za nas koji gledamo njegova sećanja koja zauvek ostaju u grafičkom otisku i mirisu boje na plemenitom papiru. Branko Raković, vizuelni umetnik (iz predgovora kataloga)

Izložba će biti otvorena do 3. marta 2014. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text