Izložba "Novi fosili" Nike Mihaljevića u Galeriji Forum

Izložba "Novi fosili" Nike Mihaljevića u Galeriji Forum

Samostalna izložba "Novi fosili" Nike Mihaljevića biće otvorena u petak, 11. novembra u 20 časova u Galeriji Forum u Zagrebu (Nikole Tesle 16). 

 

Tom prilikom će biti predstavljena knjiga umetnika Circumnavigare necesse est, vivere non est necesse.
 

 

Izložba "Novi fosili" mladog multimedijalnog umetnika i dizajnera vizuelnih komunikacija Nike Mihaljevića predstavlja niz njegovih recentnih, većinom dosad neizlaganih radova u najrazličitijim oblicima – od audio-instalacija, preko videa do objekata i knjiga.

Obrazovan na zagrebačkom Studiju dizajna i na Werkplaats Typografie u Arnhemu, Mihaljević je kao već aktivan grafički dizajner paralelno zakoračio i na hrvatsku likovnu scenu izložbom u HDD galeriji 2012. godine, gde je izlagao svoje eksperimentalne radove te iste godine i učestvovanjem na izložbi Knjige umetnika u Institutu za savremenu umetnost / Galeriji Academia Moderna, a nakon toga usledile su izložbe i performansi u splitskom Multimedijalnom kulturnom centru, zagrebačkom MSU, Institutu za savremenu umetnost, festivalu Škver u Malom Lošinju...

Priznanje za svoje umetničko delovanje dobio je ove godine osvojivši najprestižniju hrvatsku nagradu za mlade likovne umetnike – Nagradu Radoslav Putar – a paralelno i dalje deluje u području dizajna, ne samo kao praktičar nego i u edukaciji, na odelu Medijskog dizajna u sklopu Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Jedan od fokusa Mihaljevićevog zanimanja su svakodnevne, obične, trivijalne, dokoličarske, naizgled besadržajne, besmislene i beznačajne situacije koje verodostojno dokumentuje služeći se najrazličitijim medijima – kao npr. audio-zapisi razgovora i druženja i njihove tekstualne transkripcije, zvučne kompozicije, fotografije, crteži, štampani samizdati, cedeovi, audio-kasete itd. Konačna svrha dokumentovanja, međutim, nije samo beleženje, nego izdvajanje i simbolično 'uokvirivanje' određenog događanja kao nečeg što, iz umetnikova rakursa, ima transcendentnu, mističnu dimenziju pa je vredno pažnje i poštovanja. (Iz predgovora Marka Goluba)

Izložba će biti otvorena do 3. decembra 2016. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services