Izložba "nežne strategije otpora" | Róbert Szabó Benke

Izložba "nežne strategije otpora" | Róbert Szabó Benke

Izložba "nežne strategije otpora" | Róbert Szabó Benke, biće otvorena u četvrtak, 30. maja u 20 časova u Galeriji S Muzeja savremene umetnosti Vojvodine - MSUV (Dunavska 37) u Novom Sadu. 

Kustos izložbe je Branko Popović
Da li je ljubav važna za umetnost koliko i za život? Možda i nije. Ali život uveliko prevazilazi umetnost. Za Roberta Saboa Benkea umetnost je sredstvo za stvaranje samo-konstruisanih identiteta, a ljubav moguća forma otpora. Političnost njegove umetničke prakse leži u tome što je ona nežna.

"nežne strategije otpora" je izložba kojom se prvi put domaćoj publici predstavlja rad Roberta Sabo Benke-a (Róbert Szabó Benke), poreklom iz Novog Kneževca, koji je početkom 90-ih odabrao Budimpeštu kao bazu, i scenu, svoje granične umetničke prakse.

Robert Sabo Benke koristi fotografiju kao glavni medij svog izražavanja i istraživanja ali joj pristupa postmedijski, proširujući njeno disciplinarno polje na polje performansa, teatra, videa, instalacije.

Izložba „nežne strategije otpora“je presek kroz njegov dosadašnji rad i artikuluše se kroz tri tematske celine – The Place, The Self, The Other – u koje se uklapaju odabrani radovi iz različitih perioda i serija. Deo izložbe čine i prateći materijali iz porodičnog albuma, isečci iz dnevne štampe,  dokumentacija o performansima i umetničkim akcijama i druga parafernalija koja istorijski i kulturološki kontekstualizuje umetnikov rad. Specijalno za izložbu Robert Sabo Benke će realizovati instalaciju "My Home" koja će predstavljati njegov privremeni dom u Muzeju tokom trajanja izložbe. Predviđene su i različite prateće aktivnosti kao autorsko-kustoska vođenja kroz izložbu, preslušavanje umetnikove kolekcije vinila, participativna akcija preoblačenja, ulični performans...

Otvaranju izložbe prisustvovaće i Julia Fabeni, direktorka Ludvig Muzeja, muzeja savremene umetnosti u Budimpešti, uz čiju podršku i saradnju se izložba realizuje. Na otvaranju će svirati pijanistkinja Branka Parlić. 

Otvaranju izložbe će prisustvovati Julia Fabenji direktorka Ludvig Muzeja iz Budimpešte uz čiju podršku i saradnju se izložba realizuje. Na otvaranju će svirati pijanistkinja Branka Parlić.

Ulaz je slobodan.
 

Izložba će biti otvorena do 23. juna 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services