Izložba "Nesvrstani suveniri" Maje Gecić u Muzeju primenjene umetnosti

Izložba "Nesvrstani suveniri" Maje Gecić u Muzeju primenjene umetnosti

Izložba "Nesvrstani suveniri" Maje Gecić u Muzeju primenjene umetnosti, biće otvorena u četvrtak, 9. maja u 19 časova u Salonu Muzeja primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18). 
 

 

 


Na izložbi "Nesvrstani suveniri", posebno osmišljenoj za Salon Muzeja primenjene umetnosti, Maja Gecić istražuje teme koje su konstanta njenog rada – interesovanje za urbane zone u kojima boravi, kao i za uspone i padove društvenih, kulturnih i proizvodnih institucija iz njenog okruženja. Ona sada pristupaprocesu „destilacije“ svojih intimnih emocija i uvida vezanih za beogradske bioskope iz „vremena  nesvrstanih“ u kome smo ne tako davno živeli. Ta nekada kultana mesta, a za umetnicu i lični „magični prozori u svet“, danas su devastirana i izgnana iz kolektivne memorije. Maja Gecić svoje bioskopske uspomene -asocijativne predstave - oblikuje u simbole koje razvija u dezene primenjene na štampanim tapetama i tekstilu kao i na mašinskoj trikotaži. Zajedno sa ličnim i porodičnim predmetima, ona od njih obrazuje instalacije koje, po rečima autorke teksta u katalogu Marije Radoš, „publici otvaraju procese  dezenizacije ličnih sećanja i prepakivanja uspomena u neke nove suvenire“.

Maja Gecić (1974) je nakon Srednje škole za dizajn (Odsek tekstila, 1988–1992) diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (Odsek dizajn tekstila, 1993–1998). Postdiplomske studije (2002–2006) i specijalizaciju (2006–2007) završila je u Finskoj na Univerzitetu umetnosti i dizajna (danas Univerzitet Alvar Alto) u Helsinkiju, na Odseku za umetnost i dizajn tekstila. Deluje u oblasti umetnosti tekstila, grafičkog dizajna i kao predavač Visoke tekstilne strukovne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment u Beogradu na smeru za Dizajn tekstila i odeće. Maja Gecić je članica ULUPUDS-a i Sekcije za tekstil Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Finske (ORNAMO, 2006–2009). Koautorka je koncepta međunarodne izložbe Pomeranje granica, pod patronatom ULUPUDS-a (od 2014). Radovi umetnice nalaze se u Umetničkoj zbirci u Fiskarsu (Finska), u kolekciji ambasade Sjedinjenih američkih država u Beogradu, kao i u privatnim kolekcijama u Finskoj, Litvaniji, Letoniji, Belgiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim američkim državama i Australiji.

Kustoskinja izložbe i urednica kataloga: Bojana Popović
Autorka teksta u katalogu: Marija Radoš
Grafičko oblikovanje kataloga, pozivnice i plakata: Maja Gecić
Saradnice na izložbi: Katarina Đorđević, Linea Ronsenkvist (Linnea Ronsenkvist), Valentina Savić
Prijatelji izložbe: Ivko Woman d.o.o, Filipa d.o.o.

Prateći program

Stručna vođenja:
Сubota 11. maj u 13 sati;
Subota u 18. maj u 17 sati

Radionica:
Subota 25. maj u 13 sati

Izložba će biti otvorena do 29. maja 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services