Izložba Muzeja nauke i tehnike "Rođenje humanoidne robotike" u Gradskom muzeju u Subotici

Izložba Muzeja nauke i tehnike "Rođenje humanoidne robotike" u Gradskom muzeju u

Izložba Muzeja nauke i tehnike "Rođenje humanoidne robotike" u Gradskom muzeju u Subotici, biće otvorena 9. novembra u 18 časova, u Gradskom muzeju Subotica (Trg Sinagoga 3).


 

 

 

Muzej nauke i tehnike - Beograd i Gradski muzej Subotica otvaraju izložbu „Rođenje humanoidne robotike: 50 godina Centra za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“ posvećenu najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi, autora Ivana Stanića, kustosa Muzeja nauke i tehnike - Beograd.

Izložbom se ukazuje na značaj Centra za robotiku, na njegova fundamentalna istraživanja koja su ga sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka učinila kolevkom moderne robotike u svetu. U Centru su se rodile ideje i teorije, koje su zajedno sa praktičnim dostignućima, uticale na razvoj i tok svetske robotike, posebno u Japanu, SAD, Rusiji i Francuskoj. Izuzetan doprinos je ostvaren na polju humanodine robotike, na kreiranju novih matematičkih modela i softverskih rešenja, na analizi stabilnosti i sistema kontrole, kao i na ponuđenim rešenjima za kretanje dvonožnih robota (androida), koja se i dan danas koriste i svetu. Takođe, veliki pionirski doprinos je ostvaren i na polju industrijske i edukacione robotike.

Prvi aktivni egzoskelet u svetu iz 1972.

 

Posetioci će imati priliku da vide prvu protetičku robotsku šaku na svetu, poznatu pod nazivom „beogradska šaka“, prve egzoskelete u svetu, prvog u svetu industrijskog robota antropomorfnog tipa UMS 1, edukacione robote serije Robed, prvi jugoslovenski digitalni računar CER 10, delove Aktivnog odela, upoznaju se sa Teorijom nula momenta profesora Miomira Vukobratovića, koja se i dan danas koristi širom sveta za kretanje androida, kao i primere najnovijih dostignuća Centra za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2019. godine.


UMS 1, prvi industrijski robot antrpomorfnog tipa u svetu iz 1978.

 

Na naslovnoj fotografiji: Beogradska šaka, prva protetička robotska šaka u svetu iz 1964.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text