Izložba MixTape Vesne Pavlović otvara KONTKAKT 2019

Izložba MixTape Vesne Pavlović otvara KONTKAKT 2019

Treće izdanje regionalne manifestacije posvećene muzičkom biznisu KONTAKT 2019 zvanično će biti otvoreno izložbom "MixTape" Vesne Pavlović, u sredu, 20. marta u 19 časova u Marsh Open Space-u (Cetinjska 15).

 

 

MixTape je audio kaseta nastala 2018. godine kao rezultat saradnje umetnice Vesne Pavlović, grupe nešvilskih muzičara i producenta Loney John Hutchins-a (Cleft Music)

MixTape predstavlja dvanaest obrada pesama muzičara i bendova koje je Vesna Pavlović fotografisala 1990-tih za muzički časopis Ritam u Beogradu.

Grupa muzičara je u Nešvilu pesme obradila na originalnom jeziku, a fonetski transkript sa srpsko-hrvatskog je uradio Vladimir Jerić Vlidi (Darkwood Dub).

Za dizajn omota izdanja bio je zadužen Slavimir Stojanović Futro.

MixTape projekat je originalno predstavljen 13. oktobra na izložbi u galeriji Zeitgeist u Nešvilu zajedno sa fotografijama koje je Vesna Pavlović snimala ’90-tih u Srbiji. Ova specifična selekcija njenih ranih radova uključuje fotografije sa studentskih protesta 1996-97, angažman sa grupom Škart i dokumentaciju njihovih radio i uličnih performansa, rad sa feminističko-pacifističkom grupom Žene u crnom, radijom B-92, Centrom za kulturnu dekontaminaciju i drugim akterima iz tog perioda.
 

 


Crno bele fotografije iz arhiva Vesne Pavlović nude intiman pogled na javnu sferu viđenu kroz objektiv jedne generacije koja je definisala prostor kontra-javnog u Srbiji tokom dekade raspada Jugoslavije. Zajedno sa MixTape kasetom ove fotografije prozvode efekat “umreženog sećanja” na individualne i grupne momente protesta u kojima je muzika odigrala važnu ulogu. Kombinujući zvuke protesta sa beogradskih ulica i džinglove tadašnjeg Radija B92 sa obradama pesama iz ex-jugoslovenskog prostora, MixTape postaje metafora za premotavanje istorije ’90-tih, dok analogni zapis kasete upućuje na obsolentnost istorije i politike tog vremena.

Nakon koncerta i izložbe MixTape u Zeitgeist galeriji u Nešvilu u oktobru prošle godine, rezultate ovog eksperimenta sada slušamo u Beogradu - 20. marta će projekat Mixtape by Vesna Pavlović biti predstavljen u okviru digitalne muzičke konferencije Kontakt. Na izložbi koja će biti otvorena 20. marta u Marsh Open Space-u će pored kasete biti predstavljena i grupa crno-belih fotografija, kao i video sa MixTape koncerta snimljen u galeriji Zeitgeist.

EKV, Partibrejkers, Jarboli, Darkwood Dub, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Plejboj, Boye, samo su neki od bendova čije hitove je obradila grupa muzičara iz Nešvila...

Vesna Pavlović (Srbija/SAD) je vanredna profesorka na Vanderbilt univerzitetu u Nešvilu. Magistrirala je na odseku za vizuelne umetnosti Kolumbija univerziteta u Njujorku 2007. Njeni projekti istražuju odnos između memorije u savremenoj kulturi i tehnologija produkcije fotografske slike. Ključno u njenoj umetničkoj strategiji je širenje fotografske slike izvan njenih okvira, tradicionalnog formata i narativa. Pavlović istražuje fotografsku reprezentaciju specifičnih političkih i kulturnih istorija, u koje spadaju fotografske arhive i njima slični izvori. Vesna Pavlović je 1990-tih godina u Beogradu tesno sarađivala sa feminističko-pacifističkom grupom Žene u crnom. Dobitnica je nagrade Fondacije George A. and Eliza Gardner Howard za 2017, dve nagrade Fondacije za savremenu umetnost u Njujorku za 2011. i 2014, zatim granta fondacije Art Matters za 2012. godinu i Fulbrajtove stipendije za 2018. godinu. Vesna Pavlović je izlagala širom sveta, uključujući samostalne izložbe u Kolekciji Filips u Vašingtonu, Frist centru za vizuelne umetnosti u Nešvilu, Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu i Muzeju Kroker u Sakramentu. Učestvovala je na brojim grupnim izložbama, a njeni radovi se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama savremene umetnosti kao što su Muzej Hiršhorn, Kolekcija Filips, Muzej žena u umetnosti u Vašingtonu, SAD, i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Srbija. Publikacija Vesna Pavlović’s Lost Art: Photography, Display, and the Archive (Izgubljena umetnost Vesne Pavlović: Fotografija, izlaganje i arhiva), čija je urednica Morna O’Nil, objavljena je 2018. godine u Hejns galeriji na univerzitetu Vejk Forest, SAD.

MixTape A strana:

1. Jarboli, “Samo ponekad” by Patrick Damphier with Cassie Berman
2. Haustor, “Sejmeni” by Sugar Sk* -*lls
3. Obojeni program, “Nebo, nebo plavo je” by Country Music
4. Boye, “Dosta, dosta, dosta” by Sehr Modern
5. Partibrejkers, “Hocu da znam” by The Styrofoam Winos
6. Ekaterina Velika, “Zemlja” by Dumbsigns

MixTape B strana:

1. Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, “Ruski gruv” by The Altered Statesman
2. Oružjem protivu otmičara, “Mladiću moj” by Lambda Celsius
3. Darkwood Dub, “Zapremina tela” by The Robe
4. Vlada Divljan, “Ona zna” by Rodrigo Avendano
5. Plejboj, “Superstar” by The Mute Group
6. ldoli, “Kenozoik” by lylas

Muzičke obrade @SoundCloud

MixTape @Instagram

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services