Izložba "Misliti crtežom" Heinza Tesara

Izložba "Misliti crtežom" Heinza Tesara

Izložba "Misliti crtežom" austrijskog arhitekte Heinza Tesara biće otvorena u četvrtak, 15. decembra u 19 časova u Oris Kući arhitekture u Zagrebu (Kralja Držislava 3).


Izložba u Oris Kući arhitekture predstaviće rad arhitekte Heinza Tesara kroz umetničku i arhitektonsku prizmu.

 

Radeći na svojim projektima, Tesar se ne izražava samo skicama i crtežima koncepata, već poseduje i impresivnu zbirku akvarela i litografija. Ovi radovi, osim što služe kao prezentacijsko sredstvo arhitekture koju predstavljaju, imaju sopstvenu vrednost kao umetnički predmeti. U vremenu naglog razvitka tehnologija, ove stvaralačke tehnike zaslužuju posebnu pažnju. Dela Heinza Tesara približavaju ih publici.

U Tesarovom opusu posebno mesto pripada akvarelima – intuitivnim crtežima perom ili olovkom koji tek zaista oživljavaju u svojoj obojenosti. Ružičasta ili plavosiva boja razlivaju se po crtežu naglašavajući njegove bitne činioce. Crtež postaje fluidan i često prelazi u iluziju koja je međutim istovremeno nagoveštaj projekta. Ali, može biti i sredstvo umetničkog istraživanja koje će možda jednom postati baza konkretnog projekta. Vera Grimmer, iz kataloga izložbe.

Heinz Tesar rođen je 1939. godine u Innsbrucku. Arhitekturu je studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beču. Studio osniva u Beču 1973. godine a drugi u Berlinu 2000. godine. Dobitnik je međunarodne nagrade Tessenow za životno delo 2000. godine, a austrijska nagrada Großer Österreichischer Staatspreis za životno delo uručena mu je 2011. godine. Član je udruženja pisaca Grazer Autorenversammlung, Austrijskog društva za arhitekturu i dopisni član Bavarske akademije lepih umetnosti u Münchenu. Od 2002. do 2006. član je odbora za izgradnju grada Züricha, od 2006. stručnog saveta za sakralne objekte Bečke nadbiskupije. Osim arhitektonskom praksom, bavio se i nastavnim radom na Univerzitetima Cornell i Harvard u Americi, a u Evropi na ETH-u u Zürichu, IUAV u Veneciji kao i Academia di Mendriso u Švajcarskoj. 

Izložba je otvorena do 13. januara 2017. godine.

  

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services