Izložba "Merry-go-round" Olega Kulika

Izložba "Merry-go-round" Olega Kulika

Izložba "Merry-go-round" ruskog umetnika Olega Kulika, biće otvorena u sredu, 24. aprila u 20 časova u Galeriji N Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), Dunavska 37 u Novom Sadu. 
 

 

 

 

Oleg Kulik je jedan od ključnih umetnika savremene umetničke scene Rusije, ali i šire. Autorsko vođenje kroz izložbu održaće se od 19 časova. Kustoskinja izložbe je dr Sanja Kojić Mladenov.

“Kada sam došao u Moskvu, napravio sam staklene skulpture − prozirne figurativne stvari − i nikome se nisu sviđale… Zatim sam postao izvođač/performer, napravio ogroman skandal sa čovekom koji ulazi u ulogu psa, dobio priliku u Deitch projektu, a nakon toga osetio sam slobodu da nastavim kao umetnik.” (Oleg Kulik)

Prvi put u Srbiji umetnički opus ovog autora prikazuje se u vidu samostalne, retrospektivne izložbe, dok je 2017. godine u okviru međunarodne izložbe “MIG21” u MSUV izveo premijerno performans ''Fontana''.

Na izložbi u MSUV biće predstavljene njegove antologijske akcije iz 1990-ih i čuveni amblematski performansi iz serije Besni pas, Grizem Ameriku, Amerika me grize, foto-kolaži iz 2000-ih, kao i novi koncept realizovan kroz Master class – performanse u kojem su pozvani da učestvuju studenti vajarstva i ostali zainteresovani za saradnju sa autorom.


Oleg Kulik, I Bite America and America Bites Me (together with Mila Bredikhina). Deitch Projects, New York, April 12–26, 1997
 

“Ovo je retrospektivna izložba mojih performansa, Ali, sa stanovišta mog novog perioda - perioda vajara (u stvari, ovo je povratak na moje poreklo, pošto sam počeo kao vajar početkom 1980-ih). Zato posmatram svoje performanse kao vajar i mogu da vidim nove aspekte tela. Ovo je telo kao skulptura koje me sada interesuje. Ranije mi je bilo zanimljivo telo u situacijama.” (Oleg Kulik).


Oleg Kulik, Tolsoy and Hens, 2004
 

 

Oleg Kulik je rođen 1961. godine u Kijevu i smatra se jednim od osnivača akcionizma u post-sovjetskoj Rusiji. Kroz svoj rad istražuje odnos politike i moći, emocionalne i fizičke aspekte odnosa između ljudi i životinja, normalnosti i devijacije, kiča i umetnosti. Diplomirao je na Kraljevskoj umetničkoj školi 1979. godine. Karijeru je počeo kao kustos u galeriji Regina u Moskvi, gde su njegove nekonvencionalne izložbe i pristupi odmah privukli pažnju javnosti. Od 2000-ih godina, pretežno se bavi tehnikama kao što su foto-kolaž, vajarske instalacije, pikturalna umetnost i performans. Učestvovao je na mnogim međunarodnim projektima i bijenalima, uključujući i Venecijansko bijenale, kao i festival Manifesta, a njegova dela se čuvaju u kolekcijama širom sveta u nekim od najznačajnijih muzeja, kao što su Tate Modern, Pompidou, JRT i drugim. Dobitnik je stipendije Fondacije Pollock-Krasner (1990) i stipendije Berlinskog senata (1995). Osim brojnih međunarodnih nagrada, Kulik je nagrađen i medaljom Zaslužni (The Worthy) od strane Ruske akademije umetnosti. Živi i radi u Moskvi.


Oleg Kulik, Storming of the Bastille, 1998

 

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.

Izložba će biti otvorena do 20. maja 2019. godine.

Na naslovnoj fotografiji: Rad "Body speaks louder than words-II", 2002

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services