Izložba "Medvedi - u čast proleću!"

Izložba "Medvedi - u čast proleću!"

Deveta po redu međunarodna izložba ”Medvedi – u čast proleću!” biće otvorena u petak, 29. marta u 19 časova u Zaokretu (Cetinjska 15).

 

Umetničko udruženje "Medvedi" se po deveti put okuplja povodom proslave proleća, ovog puta u klubu Zaokret i uz muzičku podršku DJ ekipe Kišobran.

 

Stiglo je i to doba godine...

Za one manje upućene, "Medvedi" su neprofitabilna organizacija koja od 2011. godine poziva umetnike, umetničke grupe i timove u obeležavanju svima nam dragog proleća! Naime, postoji jedno lepo narodno verovanje o trajanju zime, odnosno o početku proleća.

Tu se spominje i neki medved, a veruje se i da od njega sve zavisi. Ako se prilikom prvog izlaska iz zimskog sna medved uplaši svoje senke i vrati u pećinu, zima će potrajati još neko vreme. Ako se pak ne vrati, to je jasan znak da je zimi kraj i da su lepi dani na pomolu!


Vladimir Hadžić


“Medvedi - u čast proleću!” pokret je do sada, svih godina za redom, obeležavao početak ovog godišnjeg doba sa jasnom porukom o neprikosnovenoj borbi protiv pasivnosti i letargije lokalne kulturne scene u više galerija u Beogradu: galerija Ventil, KC Grad, UK Parobrod, galerija Štab, Muzej grada Beograda, Ulična galerija ali i Poligon u Ljubljani.

Na konkurs su i ove godine bili pozvani domaći i strani slikari, grafičari, vajari, ilustratori, fotografi, animatori, reditelji, konceptualni umetnici, industrijski dizajneri, kostimografi, scenografi, grafički dizajneri, arhitekte, strip majstori, dizajneri igračaka, kao i sve oni koji se bave bilo kojim vidom kreativnog stvaralaštva.

U sklopu otvorenog konkursa, samo ove godine pristiglo je preko 200 radova. Tema, i ujedno jedino ograničenje konkursa, je kao i svake godine do sada bio MEDVED.

Izložbu “Medvedi - u čast proleću!” organizuje umetnički kolektiv MEDVEDI koji čine Manja Lekić, Marko Ulić i Milica Mrvić.


Maja Goračinska
 

Izabrani autori za 2019. su: Aleksandra Tosman, Ana Baranjin, Ana Jevtić Kos, Anđela Srejić, Anja Banješević, Barbara Dimić, Bojana Lukić, Braća Burazeri, Bratislav Milenković, Danilo Đurđević, Dunja Branovački, Dušan Lilić, Ian Trajlov, Ivana Radić, Jana Mitić, Janko Počuča, Jelena Andžić, Jelena Vasiljević, Johana Bogićević, Jovana Stašuk, Katerina Apostolska, Maja Goračinska, Marina Andrin, Marina Milanović, Marko Ulić, Milica Golubović, Milica Pavlović, Milica Radenković, Nataša Mihailović, Pavle Ćirić, Porodica Vrandečić, Rosa Linke, Sandra Grbić, Saša Aleksić, Srđa Dragović, Tamara Bogovac, Tanja Stevanović, Tamara Miletić, Tijana Tripković, Valentina Brostean, Vinka Gašparuš, Vladimir Hadžić, Vladimir Kovač, Vojin Radivojević, Sanda Joksimović i Marta Jović

Tema Medved nije nasumično odabrana, naime, u Srbiji kao i regionu on je simbol i  vesnik proleća, a po narodnom verovanju, njegov izlazak iz pećine i zimskog sna je najava samog buđenja prirode.

Tim povodom Medvedi su se prvi put okupili 2011. godine sa željom da svojim primerom pokrenu i probude mlade autore koji nemaju pristup već izgrađenoj umetničkoj sceni, pružajući im time mogućnost i prostor da svoj rad prikažu. Grupa od tridesetak mladih autora, kako domaće tako i inostrane scene, bez obzira na svoja interesovanja, inspiraciju, i stil, bila je pozvana da učestvuje u projektu -  izložbi “Medvedi - u čast proleću!”.

Izložba je osim stvaranja zajednice i povezivanja mladih autora međusobno, na ovaj način ponudila zanimljiv sadržaj široj publici – kako su autori raznih senzibiliteta i stilova bili objednjeni oko jedne teme.

Poruka je jasna: (1) svaka prilika se mora ugrabiti i poslužiti kao inspiracija za rad i izlaganje; (2) misitfikovani jaz između publike i autora ne postoji, I nije potrebno nikakvo predznanje kako bi se umetnost kao takva konzumirala; (3) umetnost može svako priuštiti; i (4) izložba je svake godine prodajnog karaktera, a publika se poziva da bez ustričavanja kontaktira autora I dogovori cenu za željeni rad bez provizije za organizatora.

Ovim istim pristupom, svake godine Medvedi okupljaju nove autore i njihove radove, ujedinjene oko teme Medveda, stvarajući time kolektiv umetnika koji svojim učešćem i sami postaju deo ovog pokreta.

In Honor of Spring!


Barbara Dimić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services