Izložba "Međuprostor" u Umetničkom prostoru U10

Izložba "Međuprostor" u Umetničkom prostoru U10

Izložba "Međuprostor / Interspace" umetnika Bovon Kim (Bowon Kim), Nebojše Adamovića i Stefana Lukića, biće otvorena u četvrtak, 8. februara u 19 časova, u Umetničkom prostoru U10, koji se nalazi na adresi Kosovke devojke 3.

 

 

Vođenje i razgovor o izložbi će se održati u subotu, 10. februara u 18 časova. Postavku će predstaviti umetnici.

Na izložbi "Međuprostor" predstavljeni su radovi koji oslikavaju prostor oko slike, funkcionišu kao negativ jer govore o onome što nije predstavljeno. Troje umetnika, čije su slike i crteži izloženi, na ovim predstavama obigravaju oko suštine i teme kojom se zapravo bave, izbegavajući da se direktno suoče i analiziraju pitanja i fenomene koji ih okupiraju, ostavljajući suštinu izvan slike.

Kroz različite motive i pristupe, troje umetnika se suočava sa nesigurnošću i neizvesnošću. Na slikama i crtežima Bovon Kim su prikazani pejzaži i portreti stranaca. Oni su za nju nedovoljno poznati, te ona ne zadržava pažnju na prikazanim ličnostima i predelima, već predstavlja atmosferu i svoja sećanja na ta mesta i ljude. Na taj način se stvara specifična, neobavezujuća, efemerna intimnost koja dozvoljava prelaske uobičajenih granica. Oslobođena konteksta prošlosti i bez obaveze da ispuni tuđa očekivanja, iako se tako može osećati usamljeno, ona ih posmatra i predstavlja bez bojazni da će biti osuđivana i kritikovana. Dok Bovon traga za posebnom vrstom komunikacije, Nebojša Adamović je na svojim slikama u potpunosti izbegava. Odsustvo kontakta u samoj slici i nedostatak veze sa posmatračem ga samo još više naglašava i problematizuje. Izbegavanje susreta sa drugima je izbegavanje susreta sa samim sobom. Reči izgovorene naglas, pogledi i potencijalna povratna informacija tokom međusobnog razgovora mogu dovesti do opasnosti od suočavanja sa sopstvom. Zato su bekstvo od kontakta ili večno zadržavanje na trivijalnostima siguran način opstanka u međuprostoru i put do nezadiranja u status quo. Stefan Lukić doslovno oslikava fizički međuprostor, tj. put između dva mesta. Umetnik ne predstavlja put kao prelazni period između dve tačke, jer do destinacije nikad ni ne stiže. Na njegovim slikama, tranzit je cilj. Prikazujući ono što se dešava između, u tranzitu, koji bi trebalo da bude samo sredstvo do cilja, a ne on sam, naglašava neprekidni i nestabilni boravak negde između i nemogućnost zadržavanja na jednom mestu.

Radovi Bovon, Nebojše i Stefana povezani su atmosferom, osećajem nesvršenosti i iščekivanja. Na njima se ogleda želja za bežanjem od suočavanja sa stvarnošću i sa konkretnim. Konstantno tumaranje negde između i opipavanje po mraku. Čekanje da se desi nešto veće. Život u međuvremenu. Pokušaj opstanka u međuprostoru. Sanda Kalebić

Bovon Kim je rođena 1994. godine u Seulu, u Južnoj Koreji. Trenutno studira i radi u Parizu. Zanima je suptilna veza između stranaca i nepoznatog pejzaža. Dok putuje po svetu, ona skuplja slike koje je čine da se oseća usamljeno i čudno. Nakon putovanja, sva ta osećanja i iskustva pretače u svoje radove. Trenutni projekt „Stranger land“ je baziran na fotografijama sa putovanja. Nezaboravne trenutke predstavlja u različitim formama, npr. u crtežu ili slici. Jedan od njenih skorašnjih radova, „Well-known strangers“, je serija portreta koje je uradila u svom stanu. Držeći pansion sa noćenjem i doručkom u Parizu, upoznala je mnogo ljudi iz različitih zemalja. Beležila je sećanja o svojim gostima u formi slika i crteža.

Nebojša Adamović (1995) je završio Školu za dizajn u Beogradu, na odseku likovni tehničar. Primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti upisao je 2014. godine, gde je trenutno student četvrte godine osnovnih akademskih studija. Učestvovao na više grupnih i četiri samostalne izložbe. Dobitnik nagrade za crtež Miodrag Vujačić Mirski.

Stefan Lukić (1985) je završio Beogradsku politehniku, smer grafički dizajn. Primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu je upisao 2014. godine, gde je trenutno na četvrtoj godini osnovnih akademskih studija. Proveo je jedan semestar na razmeni studenata na Akademiji lepih umetnosti u Parizu. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti za 2016. godinu. Do sada je izlagao na osamnaest grupnih i četiri samostalne izložbe.

 

Izložbu je podržala Ambasada Republike Koreja

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text