Izložba Mata Đuranovića u Crnogorskoj galeriji umetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju

Izložba Mata Đuranovića u Crnogorskoj galeriji umetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na

Narodni muzej Crne Gore će 9. novembra s početkom u 19 časova otvoriti izložbu umetničkih dela Mata Đuranovića. Izložba će biti predstavljena na prvom spratu u Crnogorskoj galeriji umetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

 

 

Smisao Matovog slikarskog života određena je onog trenutka kada detinjstvo i odrastanje u pitomom bokeškom zalivu prekida odlaskom u Zadar, gde završava srednju školu i započinje da se bavi likovnom delatnošću. Sledeći presudan korak za njegovo dalje umetničko i duhovno formiranje vezuje se za 1919. godinu kada odlazi u Ameriku i akademski se obrazuje na njujorškoj akademiji za slikarstvo (Grand Central Art School) kod profesora Arhila Gorkog, koju završava oko 1930. godine.

U svakoj od njegovih stvaralačkih mena ističe se slikarska zrelost, lični stav i sigurnost u rešavanju složenih likovnih zaheva. Jedinstvena i usamljena figura među crnogorskim slikarima, na svojim platnima je preneo uticaj i iskustvo američke likovne scene, koja se razvijala između dva svetska rata. Takođe, uticaj meksičkih slikara Diega Rivere (1886-1959) i Karla Montenegra, slikara murala, osetiće se i u njegovom postkubističkom opusu.Ipak, svoja najbrojnija i nama najpoznatija dela Mato Đuranović je zasnovao na jednoj sasvim drugačijoj likovnoj izražajnosti. U tom, za njegovu umetničku ličnost najznačajnijem periodu, Mato je stigao do same suštine istraživačkih procesa, i sigurno uronio u uzbudljiv svet kolorističkih ekspresija, jakih intenzivnih boja, tonskih kontrasta i svetlosnih senzacija. Time je utemeljio koncept kojem će ostati veran do kraja života. Ma što ubuduće slikao, figure, pejzaž, mrtvu prirodu (cveće) gradi sliku na principima kolorističke autonomije.

Radovi zastupljeni na izložbi su rađeni u tehnici ulja na platnu, a biće predstavljen i manji broj crteža i akvarela. Publika će imati priliku da ih poseti do 7. decembra, 2018. godine.

Mato Đuranović je dobitnik Trinaestojulske nagrade za slikarstvo (1962) i Oktobarske nagrade grada Herceg Novog za doprinos kulturnoj ponudi hercegnovske opštine osnivanjem likovne galerije u svojoj rodnoj kući u Đurićima (1972). Umro je u Meljinama 21. februara 1973. godine

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text