Izložba Marka Kratohvila u Galeriji HAOS

Izložba Marka Kratohvila u Galeriji HAOS

Izložba vajara Marka Kratohvila, biće otvorena u utorak, 21. maja u 20 časova u galeriji Haos (Dositejeva 3).

Izložbu otvara Bojana Burić. istoričarka umetnosti. Razgovor sa autorom izložbe Markom Kratohvilom, biće organizovan u ponedeljak, 20. maja u 12 časova.

 

 

Poslednja izložba, u prvom polugođu kalendarske godine, pripada prezentaciji crteža i skulptura Marka Kratohvila, vajara koji već duže vremena živi i radi van naše zemlje. On se predstavlja, dakle, nakon dužeg vremena, serijom svojih apstraktnih crteža i manjim brojem skulptura.

O njegovim radovima za ovu postavku Ana Simona Zelenović u svom tekstu kaže, između ostaloga, i sledeće:

Crteži Kratohvila sa skulpturama koje stvara dele težnju da se istraži odnos formi u prostoru i međusobna dinamika različitih likovnih elemenata... Linije na njegovim crtežima uvek impliciraju pokret, ritam kretanja u prostoru, kao što to čine forme u skulpturi, te sa sobom nose energetski naboj koji se sa jedne strane ispoljava u njihovom sadejstvu, a sa druge strane ostaje u njima samima kao ilustracija energije sažete u trenutak... Bez obzira na formalne sličnosti crteža i skica za izradu skulpture, crteže Kratohvila ne treba posmatrati na taj način. Oni su samostalni likovni rad koji nema namenu, niti odlike skice. Koristeći boju na „slikarski“ način, puštajući sebe da eksperimentiše u izrazu, a gotovo uvek zadržavajući grafizam crteža kao tehnike, umetnik pokazuje sposobnost da potpuno nezavisno istražuje svoj likovni izraz u drugom medijumu. Na skicama za skulpture/instalacije, vidljiva je, za razliku od crteža, funkcija kojoj služe, kako u odnosu prema liniji, tako i u odnosu prema prostoru u predstavi.

Marko Kratohvil je rođen u Beogradu 1958. godine. Diplomirao je i magistrirao studije skulpture na beogradskoj Likovnoj akademiji u klasi profesora Nikole Koke Jankovića.  Posle Beogradskog perioda odlazi u London, gde radi sledećih 20 godina. U SAD odlazi 2009. godine, gde živi i radi i danas. Izlagao je samostalno u Evropi i SAD,  autor je mnogih javnoh radova i njegove skulpture i crteži se nalaze u mnogim korporativnim i privatnim kolekcijama.    

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services