Izložba Marije Konjikušić u Remontu

Izložba Marije Konjikušić u Remontu

Samostalna izložba “Knjiga dežurstva” Marije Konjikušić, biće otvorena u sredu, 22. maja u 19 časova u Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7).


Na otvaranju izložbe, gost-umetnik biće Aleksandar Denić koji će uživo crtati po školskoj tabli.

 


 

Tri godine zaredom učesnik sam umetničke kolonije u Raškoj. Na izložbi su prestavljena dva zasebna rada nastala u toku te tri godine. Oba rada su povezana boravkom u maloj seoskoj školi, u selu Gradac.

Učesnici kolonije, umetnici različitih umetničkih senzibiliteta i opredeljenja se tu okupe da zajedno rade, razmenjuju iskustva i na kraju ostave radove gradu Raška, organizatoru same kolonije. Kao jednom od učesnika učinilo mi se zanimljivim da napravim interakciju između ova dva sveta, škole koja preko leta bez đaka deluje prazno, i umetnika koji tada nastanjuju ove učionice realizući nove radove.

Prvi predstavljeni rad je “Knjiga dežurstva 2000/2001” (2016) i predstavlja imaginarnu priču, ispričanu u vidu listanja zatečene knjige koju sam pronašla u samoj školi. Tokom boravka na koloniji saznala sam da je od nekad popunjene seoske škole, u samo poslednjih par godina, usled migracije mlađe populacije stanovništva iz sela u gradove, broj učenika naglo opao, tako da u momentu mog boravka tamo 2016 godine, broj đaka je pao na 12. Zamolila sam učesnike kolonije da mi pomognu da realizujem bizarnu priču o životu u školi, školi koja sa svojim malim brojem đaka ne može ni da izgleda kao da se u njoj odvija normalan rad i školski život.Učesnici su u formi kratkih performansa isprojektovali situacije mogućih /nemogućih školskih događaja. Želela sam da kroz vizuelni zapis ispunim školu ponovo životom i različitim aktivnostima.

U drugom radu pod nazivom “Školske table” (2017-2018) zamolila sam kolege da na školskim tablama realizuju po jedan umetnički rad, u svom maniru i po slobodnom izboru. Svako je izabrao svoju učionicu i tablu. Cilj mi je bio da na kraju ostavimo đacima na tablama isti taj rad da ga i oni vide, kao neka vrsta zapisa našeg boravka u njihovoj školi i pokušaj komunikacije umetnika sa đacima, dve grupe koji se nikad ne prepletu u prostoru koji dele.

Sam proces rada zabeležen je kratkim video klipovima, i fotografijom krajnjeg rezultata, i tako je dokumentovana cela akcija, a rezultat je 9 tabli umetnika koji su ostavili specifičan umetnički potpis na njima.

Umetnici koji su na tablama realizovali rad: Joškin Šiljan; Marija Bogdanović; Jovan Rakidžić; Maja Đokić; Aleksandar Jevtić; Nikola Pilipović MANEK; Irena Kovač; Goran Stojčetović i Aleksandar Denić.

Marija Konjikušić, rođena je u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek Istorija umetnosti, i web dizajn na IT Akademiji u Beogradu. Fotografijom se bavi poslednjih 17 godina, a kao profesionalni fotograf radila je za Dom kulture studentski grad, Muzej Savremene umetnosti u Beogradu kao i freelance fotograf za različite institucije. Izlagala je na četri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji. Trenutno živi i radi u Beogradu kao nezavisni istoričar umetnosti, fotograf i dizajner. Predavač i idejni tvorac foto-radionice “Out of the box” koja se od 2015 godine odvija na različitim lokacijama u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 7. juna 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services