Izložba malog grafičkog formata - Mala grafika 2018

Izložba malog grafičkog formata - Mala grafika 2018

Izložba malog grafičkog formata - Mala grafika 2018, redovna godišnja manifestacija koju Grafički kolektiv - galerija u pokretu, organizuje već sedmu deceniju, biće otvorena u ponedeljak, 17. decembra u 19 časova u galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7).

 U znak solidarnosti sa galerijom Grafičkog kolektiva, koja je tokom ove godine ostala bez prostora, Remont – nezavisna umetnička asocijacija ustupa svoj decembarski termin za tradicionalnu prodajnu izložbu Male grafikekoju ovaj kolektiv organizuje već sedmu deceniju.

Izložba pod nazivom “Kodovi vremena” okuplja 138 autora i predstavlja 243 rada malog formata izvedenih u različitim grafičkim tehnikama.

Kao i do sada, na svečanom otvaranju izložbe biće dodeljena nagrada Mali pečat (osnovana 1991., pandan Velikom pečatu Grafičkog kolektiva), a Ministarstvo kulture Republike Srbije dodeljuje tri otkupne nagrade. Ovogodišnji žiri radi u sastavu: Vladimir Milanović, grafičar, Tia Knežević, istoričarka umetnosti, Gabrijela Bulatović, grafičarka. 


Nagrada Mali pečat 2017, Gabrijela Bulatović, Korak 

 

Deo tradicije Grafičkog kolektiva, projekat Mala grafika ukazuje na interaktivnu relaciju uspostavljenu između autora, njihove umetnosti i publike. Imajući u vidu da mala grafička forma ne predstavlja ustupak ni jednom drugom faktoru sem što je malih dimenzija, Grafički kolektiv nastavlja sa konkursom za Malu grafiku. Odziv umetnika na ovom konkursu potvrđuje krepku vitalnost koju je ova izložba održala tokom vremena. Naime, početni entuzijazam i osnovna misija ne jenjavaju, a slogani iz proteklih decenija Umetnost koje vredi više nego što košta, Za vašu kuću i one koje volite, Grafika u svaki dom, Velika umetnost na malom formatu, Mala grafika-veliko zadovoljstvo – deo su atmosfere izložbe umetničke grafike, potencijalnog ekskluzivnog poklona.

Kalendarski pozicionirana u praznične dane, Mala grafika kontinuirano neguje predstavljanje aktuelne grafičke produkcije i različitih estetskih stavova, a u čitavom događaju vidljivi su i oni aspekti kulture koji čine pravu meru u razmeni energije, radosti i ostvarenju lične sreće u činu darivanja umetnosti. Mala škola grafike sa hiljadu grafika malog formata promovisanih u Grafičkom kolektivu, originalno umetničko delo, postale su pravi pokoloni i našle su svoje mesto u stambenim i radnim prostorima, u kolekcijama znanih i neznanih prijatelja umetnosti; ova činjenica pojačava snagu (i relaksirajući učinak) ovog projekta danas ali i sutra.


Jana Oršolić, MNFST, 2018, digitalna štampa
 

Reč je o velikoj koncentraciji rukopisa različitih poetskih uporišta; uz bardove naše savremene scene koji održavaju tenziju ove izložbe, mlade i nove autorske pojave svakako obnavljaju njenu vitalnost. Činjenica je da nove tehnologije menjaju našu percepciju umetnosti i da živimo u medijski prezasićenom svetu punom vizuelnih informacija. Iako u tom svetu dominira umreženo društvo koje sve češće komunicira na bezbednoj distanci - elektronskom poštom i/ili sms porukama, ipak su neposredne male ljudske pažnje nezamenljive.

Ovogodišnja izložba Male grafike najavljuje i veliki jubilej Grafičkog kolektiva, sedam decenija rada na afirmisanju i kritičkom promišljanju umetničke grafike i drugih likovnih medija. Brojni autori-izlagači i publika, poštovaoci novogodišnjih praznika i umetničke grafike, svedoci su i aktivni učesnici u kreiranju dijaloga kojim se već decenijama neguje i obnavlja duh zajednice, svojevrsnog umetničkog bratstva, i nezaobilaznog kreativnog utočišta savremene umetničke scene.

Uprkos svemu, svojim konceptom kompaktne celine, Mala grafika potvrđuje da umetnička praksa i životni ritam mogu biti na istoj strani; pridevi maštovito, duhovito, podsticajno, pozitivno, zabavno, ne/očekivano, dotiču trenutke radosti. 

Konkurs, izložba i nagrada Mali pečat predstavljaju još jedan način da se savremena grafička produkcija kreativno podstiče i profesionalno afirmiše.


Maja Simić, GK 1, 2018, digitalna štampa 

 

Izložba će biti otvorena do 12. januara 2019. godine.

Radno vreme galerije Remont tokom trajanja izložbe:
radnim danima 11-20h
subotom 11-17h
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text