Izložba Lorenca Matotija u Vili Manin di Pasariano

lorenzo mattotti, lorenco matoti, sconfini, prestupi

Izložba “Sconfini – Prestupi” renomiranog italijanskog umetnika i ilustratora Lorenca Matotija (Lorenzo Mattotti), otvorena je od 29. oktobra 2016. do 19. marta 2017. godine u Vili Manin di Pasariano u mestu Kodroipo nadomak Udina.

Kustos izložbe je David Rozenberg, u saradnji sa Đovanom Duri. Izložbu je organizovala Institucija kulturnog nasleđa regije Friuli Venecija Đulia, u saradnji sa Fondacijom Hélène & Édouard Leclerc i podrškom Fondacije CRUP.Nakon uspeha prve tape u francuskom gradu Landernu, kao prvom prikazivanju radova Matotija van francuske prestonice, koje je održano zahvaljujući Fondaciji – izložba stiže i do italijanske regije Friuli Venecija Đulia. Prikazana je u nešto izmenjenom i adaptiranom obliku upriličenom za Vilu Manin, i obuhvata i nekoliko radova iz važnih privatnih kolekcija.

Invites-sur-la-Terre_LorenzoMattotti
Gosti na zemlji


Slikar, ilustrator, autor i putnik – Lorenco Matoti (Breša, 1954.) je eklektični umetnik koga je teško klasifikovati. Radoznali istraživač i sperimentator različitih tehnika, od 60-ih godina prelazi sa stripova – prevedenih u celom svetu, na ilustracije za literarne klasike kao što je Kolodijev Pinokio, ili plakate za festivale poput Filmskog festivala u Kanu ili pak ilustrovane novinske priloge za Le Monde, The New Yorker, Süddeutsche Zeitung, La Repubblica. Sarađuje i sa brojnim umetnicima kao što su Lou Reed, Wong Kar-wai, Steven Soderbergh i Michelangelo Antonioni.

Marisol_The-New-Yorker_1993_LorenzoMattotti
Marisol, The New Yorker 1993.


Približno 400 radova – svezaka, crteža, skica za plakate, ilustracija, originalnih tabli, platna i animiranih filmova – čine izložbenu putanju, koja prikazuje introspektivni put samog umetnika, obeleženog intezitetom imaginativnog, umetnošću kompozicije i ekspresivnom moći boje.

Hansel-e-Gretel_LorenzoMattotti
Ivica i Marica (Hansel i Gretel)
Oltremai_2012_Logos-Edizioni_LorenzoMattott
Oltremai 2012, Logos Edizioni
Oltremai_2012_Logos-Edizioni_2012_LorenzoMattotti
Oltremai 2012, Logos Edizioni


Plemićki dom iz XVIII veka – Vila Manin, prikazuje izložbu ne kao obavezne i hronološke putanje koje posetioc mora preći određenim redom, već prati raspoloženja i misli umetnika, sa skoro nasumičnim redosledom koji pripoveda životni put autora koji je svoju umetničku ekspresiju iznenada zamenio ilustratorskim zanatom, odazvavši se pozivu sučeljavanja sa urgetnim temama hronike.

Bestie-e-cani-di-razza_LorenzoMattotti
Zveri i rasni psi


Različiti vremenski periodi artikulišu se i daju ritam salama Vile Manin. Različite su i tehnike koje autor koristi, od svetlog pastela do prodornog tuša, od blistavog akvarela do blagih slika prekrivenih velom, pa sve do onih crnih, jakih prikaza nabijenih energijom.

Senza-titolo_2001_LorenzoMattotti
Bez naslova 2001.


I formati na kojima radi: od malih papira – koji su godinama bili zagubljeni – do velikih platna koja su od prvog trenutka bila izložena u velikim galerijama. Matoti ovde predstavlja svoje svetove koje čine ljubavi, nežnosti, infatilni i senilni strahovi, anksioznosti, katastrofe, gradski žamori i mitski pejzaži, bliske situacije i daleke priče u jednoj fluidnoj i neisprekidanoj isprepletanosti promenljivih vizija i raspoloženja.

LorenzoMattotti-
Frojd - analitičke pripovetke, Einaudi 2011. i Pali anđeo, neobjavljen

LorenzoMattotti-
Plakat za FIlmski festival u Kanu 2000. i naslovnica magazina The New Yorker, 1993. - jedno odelo Vivienne Westwood

 

Sve slike ©LorenzoMattotti

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services