Izložba "Ljubav u Davosu" Tadije Janičića

Izložba "Ljubav u Davosu" Tadije Janičića

Izložba "Ljubav u Davosu" Tadije Janičića, biće otvorena u četvrtak 30. maja u 19 časova u galeriji Novembar (Kursulina 22).

Tadija Janičić svoju dobro znanu junakinju Karolinu, u seriji slika koje će biti prikazane na izložbi, vodi u snežnobeli ambijent omiljenog odmarališta svetskog džet seta Davos, poznatog po činjenici da se upravo tamo održava tradicionalni Svetski ekonomski forum. 

 

 

Karolina, devojka izrazito naglašenih seksualnih atributa je otelotvorenje ideala komercijalne, konzumerističke kulture koja telo žene vidi isključivo u funkcijii ulozi seksualnog objekta koji – u njenom životnom i umetničkom slučaju – pokušava da postane i subjekat. U neveseloj interakciji sa jelenom-kapitalcem doslovnim klasnim reprezentom, ona uglavnom “izvuče deblji kraj”.

Neobičnim zapletima i dobro promišljenom naracijom Tadija kroz svoje radove već deceniju i po preuzima ulogu hroničara koji se bavi potisnutim ili pak prenaglašenim željama i nagonima savremenog čoveka, kako u tekstu izložbenog kataloga objašnjava istoričar umetnosti Nebojša Milenković, kustos Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu.

Tadija Janičić rođen je 1980. u Nikšiću. Osnovne i master studije završio je na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše. Od 2003. godine izlagao je na 30 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi u Srbiji, Tokiju, Osaki, Londonu, Los Anđelesu, Berlinu, Parizu, Sankt Peterburgu, Ženevi, Beču, Budimpešti, Briselu i Rimu. Njegove slike deo su stalne kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu kao i Telenor kolekcije ali i mnogobrojnih privatnih kolekcija širom sveta.

Na naslovnoj: Tadija Janičić, Ljubav u Davosu, 2019  ulje na platnu, 180x295cm. Ljubaznošću umetnika. Foto: Boris Lukić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services