Izložba linoreza "Crna selekcija" Jasne Gulan

Izložba linoreza "Crna selekcija" Jasne Gulan

Izložba linoreza "Crna selekcija" (La selezione nera) autorke Jasne Gulan, biće otvorena u ponedeljak 19. februara u 19 časova u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9) u Novom Sadu.

 

 

 

 


Grafike iz ciklusa "Crna selekcija" nastale su kao rezultat beskonačnih mogućnosti igre na polju eksperimentalnog područja crnog. Kompozicije velikih formata, izvedene u tehnici linoreza pomoću samo jedne matrice – pravougaonika, predstavljaju ispitivanje fenomena crnog kroz traganje za apsolutno crnim. Ovi eksperimenti proizveli su različite derivate crnog iz realne potrebe da crno bude crno u odnosu na nešto. U te svrhe primenjen je postupak degradacije crne boje, koji podrazumeva njeno postepeno prosvetljavanje, čime tamni pravougaonici dobijaju ulogu eha prvobitnih crnih tonova od kojih su nastali i postaju sivi.

Postupkom visoke štampe razrađena je tipologija crnih polja i njihovih faktura, što je omogućilo interakciju između crnih pravougaonika i njihovih derivata. Ovim sredstvima dinamizirana je struktura kompozicije, što je omogućilo da kompozicije komuniciraju sa posmatračem, kod kojeg zbog varljivosti percepcije izazivaju osećaj da je moguće uroniti u crno. Pogled posmatrača kreće se po čitavoj kompoziciji, jer on ne može da je obuhvati odjednom, te lutajući po njenoj razuđenoj površini traga za delom sa kojim se podudara njegovo stanje duha.

Crno poseduje veliku gustinu, sa kojom je eksperimentisano u pokušaju da se ostvare različite koncentracije crnog na kompozicijama koje bi rezultirale nabijenom energizacijom crnih polja. Sivi pravougaonici blokiraju prolaz, jer iza sivog ne postoji ništa, dok najtamnije sivo i crno propuštaju posmatrača da uđe u obitavalište mraka i nude mu da zakorači u prostor crnog ništavila. Jasna Gulan


Jasna Gulan je rođena 1976. godine u Novom Sadu. Diplomirala je 2002. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Likovnom departmanu, Katedra za grafiku, u klasi prof. Slobodana Kneževića, pod čijim mentorstvom je magistrirala 2007. na istoj katedri. Od 2004. zaposlena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, gde radi kao slikar-konzervator, viši stručni saradnik. Od 2017. je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. Višnje Petrović. Članstvo u udruženjima: SULUV, DKS, ICOMOS. Najznačajnije  izložbe: • 2017. Galerija Kuće Vojnovića u Inđiji • 2014. Savremena galerija Zrenjanin • 2011. Likovni salon, Kulturni centar Novi Sad • 2011. Galerija savremene umetnosti Smederevo • 2009. Kulturni centar Vršac • 2007. Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko, Novi Sad • 2003. Galerija Dvorište, Centar za kulturu Pančevo (sa D. Ćurčićem i I. Pavlovom) • 2002. Muzej Vojvodine, Novi Sad  (sa D. Ćurčićem i I. Pavlovom) • 2001. Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd (sa E. Kadirićem) • 2000. Muzej Vojvodine, Novi Sad (sa E. Kadirićem i J. Knežević) • 2000. Zavičajni muzej, Ruma (sa E. Kadirićem i J. Knežević).


Izložba će biti otvorena do 2. marta 2018. godine.

 

Na naslovnoj: Lubanja br. 3, linorez, 200x142 cm
 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text