Izložba "La vida loca" Dušana Rajića

Izložba "LA VIDA LOCA" Dušana Rajića

Izložba "La vida loca" Dušana Rajića biće otvorena u utorak, 23. januara u 19 časova u galeriji Doma omladine Beograda (Makedonska 22/IV).

 

Izložba slika i umetničkih asamblaža Dušana Rajića ,,La vida loca” otkriva nam autorovo (pre)ispitivanje različitih društvenih situacija, koje najčešće prožima intima, kroz dinamike uzajamnih odnosa.

 

Ovom izložbom on čini iskorak izvan zavodljivih, ali efemernih manifestacija intimnosti i upušta se u istraživanje osnovnih pitanja međusobnih odnosa - ljubavi, bliskosti, poverenja, ali i svega onoga što se ogleda u površnosti, blokadama, barijerama i mostovima koje između sebe gradimo ili rušimo.

Tako nam se kroz umetnički proces razotkriva autorova lična percepcija - ponekad svesno ili nesvesno - prikrivenih emocija i odnosa, koja se može tumačiti kao refleksija ličnih preispitivanja, ali i kao otvaranje šireg društvenog dijaloga.

Slobodno kombinujući različite medije i tehnike - od rudimentarnosti crteža, preko aproprijacije klasičnih tehnika slikarstva u savremene tokove, do digitalne štampe na različitim materijalima - autor istražuje one očigledne, ali i potisnute manifestacije intimnosti, koja bi u savremenom trenutku kulture privida otvorenosti i iskrenosti, trebalo da bude fundamentalno (pre)ispitana.

Ovakav pristup pred autora i posmatrače postavlja specifičan izazov i postavlja pitanje mogućnosti, odnosno ograničenja vizuelnih predstava da prikažu nešto što je u svojoj biti ne samo veoma lično, već i teško uhvatljivo.

Karakteristika Dušanovog umetničkog opusa svakako jeste (samo)ironijsko poigravanje sa svakodnevicom i stvarnošću kojoj kontinuiramo svedočimo, sve češće nesvesni sopstvene uloge u njenoj genezi.

Tako i ova izložba ostaje u funkciji autorove opšte umetničke prakse, sa posebnom namerom da ovaj put podstakne dijalog o osetljivom pitanju naših duboko intimnih odnosa, ali i ličnih interakcija u kojima svakodnevno učestvujemo, a čija se priroda nepovratno menja pod pritiskom iskrivljenog osećaja stvarnosti.

Prijatelji

Dušan Rajić, po obrazovanju arhitekta, već se duže vreme bavi fotografijom, slikarstvom, prostornim intervencijama, readymade-om, muralima i višemedijskim instalacijama, a najbolje se oseća u međuprostoru između svih pomenutih medija. Član je fotografsko-umetničkog kolektiva Belgrade Raw. Kao i svaki autor koji drži do sebe, izlagao je na brojnim samostalnim, grupnim i međunarodnim izložbama.

Izložba će biti otvorena do 9. februara 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text