Izložba "Kroz vodu" Ivane Živić u dvorcu Eđšeg

Izložba "Kroz vodu" Ivane Živić u dvorcu Eđšeg

Samostalna izložba "Kroz vodu" autorke Ivane Živić, biće otvorena u sredu, 12. aprila u 19 časova u dvorcu Eđšeg (Antona Čehova 4), u Novom Sadu.

Izložba beogradske umetnice Ivane Živić obuhvata slike pod nazivom „Kroz vodu“ sa instalacijom u prostoru „Bazeni“.

 

 

Postavku će otvoriti kustos izložbe i projekta „Kulturno nasleđe i savremena umetnost“ istoričarka umetnosti Biljana Jotić, u organizaciji novosadskog Kulturnog centra.

Izložba „Kroz vodu“ je druga u nizu izložbi u okviru projekta Kulturno nasleđe i savremena umetnost u dvorcu Eđšeg, Novi Sad. Idejnu osnovu navedenog projekta predstavlja odnos savremene umetnosti i kulturne baštine sa fokusom na reakciji umetnika na zadati prostor. Način na koji umetnik po pozivu kustosa, svojom intervencijom uobličava prostornu atmosferu i daje specifično značenje trenutku u savremenoj umetnosti, daje proizvod Site specific umetnosti nastao kao jedinstvena relacija kustosa, umetnika i prostora.

“Ivana Živić je svojim dosadašnjim likovnim stvaralaštvom uobličila prepoznatljivu likovnu poetiku, surealističku, proisteklu iz nedifinisanog vremena, između starog i novog, objedinjujući imaginativno vreme i prostor, u koje smešta osobe, svedoke i nosioce osobina savremne realnosti koji se prepuštaju postignutoj atmosferi. Upravo je taj specifičan izbor tema i motiva bio razlog Ivanine umetničke intervencije u dvorcu Ešđeg sa instalacijom i prenošenjem komunikacije sa slika na prostor i posmatrača. Ivaninu izložbu „Kroz vodu“ teorijski je razradila istaknuta istoričarka umetnosti Zorica Atić”, navodi Biljana Jotić.

U predgovoru kataloga Zorica Atić naglašava kako „stvaralački rad Ivane Živić započinje u pojavnom, uočenim prizorom i izdvojenim detaljem, a završava bogatom i nadrealnom likovnom pričom. Besprekorno izvedena ulja na platnu u maniru realizma i starih majstora, suočavaju nas sa uvreženim predstavama o slici i umetnosti, zatim umetnosti i njenoj funkciji, kao i mestom umetnika u društvu i zajednici. Snoliki, nadahnuti i višeznačni, radovi iz ciklusa „Kroz vodu” u fluidnom i preplavljenom svetu današnjice predstavljaju njenu ličnu i umetničku zrelost. ... Umetnica kombinovanjem tri motiva kojima gradi prostor slike – vode, raskošnog enterijera i usamljene figure, posmatrača sigurnom rukom vodi u likovnu naraciju koja polazi od vidljive realnosti. Radovi su nastali po fotografijama plivača u bazenu čija su tela izmeštena i postavljena u enterijer potpuno drugačijeg značenja. Služeći se realizmom i višeznačnošću, Ivana Živić postiže začaranu i poetsku atmosferu slike. Likovno putovanje završava se nadrealnim doživljajem pojedinca koji je bez suštinskog oslonca, vazduha i poverenja u budućnost. Apokaliptična dimenzija predstava ublažena je lakoćom i lelujavošću, neprekidnim kretanjem plivača koji, iz sobe u sobu, tragaju za izlazom iz sna u posmodernu stvarnost iz koje ih prati posmatrač.“

Ivana Živić (1979) rođena je u Sarajevu, BiH. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2004), a potom magistrirala na istom fakultetu (2008). Član je ULUS-a. Ostvarila je 15 samostalnih i izlagala na više od 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada za likovno stvaralaštvo od kojih izdvajamo: nagrada za crtež iz fondacije Vladimira Veličkovića (2016); nagrada Rotary kluba Beograd (2014); nagrada za produkciju iz fondacije Mangelos (2012). Od realizovanih rezidencijalnih programa izdvajamo GLO'ART (Global Art Centre) Lanarken, Belgija (2015) i Cité Internationale des Arts, Paris, Francuska (2009).Živi i radi u Beogradu, u statusu samostalnog umetnika. 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services