Izložba "Kritički inženjering" u Rijeci

Izložba "Kritički inženjering" u Rijeci

Izložba "Kritički inženjering", biće otvorena u četvrtak, 7. marta u 20 časova u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka). 

 

Izložbu organizuje Drugo more, a u Rijeku donosi radove svetski priznatih umetnika Juliana Olivera, Danje Vasilieva, Bengta Sjöléna i Gordana Savičića.

 

 

Na izložbi će biti predstavljena tri rada grupe "The Critical Engineering Working Group", posvećene istraživanju tehnologije od koje smo zavisni. Grupu čine svetski priznati umetnici Julian Oliver, Danja Vasiliev, Bengt Sjölén i Gordan Savičić.

Radi se o radovima Vending Private Network koji u karakterističnoj formi aparata za kondome korisnicima nudi zaštitu na internetu putem VPN tehnologije, Packetbridge koji nastoji da zbuni uređaje zavisne od infrastrukture bežične internetske mreže, i Unintended Emissions koji prikazuje radijske signale koje nenamerno i nevidljivo emituju naši prenosni bežični uređaji, čime otkrivaju podatke o našem kretanju i identitetu.

Izložba u Rijeku stiže u okviru velikog međunarodnog projekta State Machines, a nakon Rijeke će u organizaciji Instituta za savremene umetnosti Aksioma tokom aprila biti predstavljena u Ljubljani u sklopu istoimene konferencije.

Kao što je između ostalom istaknuto u Manifestu Kritičkog inženjeringa, Inženjer Kritičnosti smatra svojim izazovom, ali i pretnjom, svaku tehnologiju od koje smo zavisni. Što je veća zavisnost od tehnologije, veća je i potreba za istraživanjem i razotkrivanjem načina na koji ona funkcioniše.

Stoga se posetioci izložbe kroz izložene umetničke radove na zanimljive načine mogu upoznati s često nejasnom pozadinom računarskih i mrežnih tehnologija koje svakodnevno koristimo, ili bi trebalo da koristimo.

Na primer, na pojam „VPN“ – skraćenica od Virtual Private Network, ili „virtualna privatna mreža“ – naišli su svi koji su barem jednom s internetskih stranica poput Pirate Baya „skidali“ neki film ili seriju, i pritom bili upozoreni da upravo VPN-om prikriju „identitet“ svog računara kako bi time izbegli velike novčane kazne i ostale oblike kaznenog progona radi ilegalnog preuzimanja sadržaja. Rad Juliana Olivera i Danje Vasilieva stoga koristi oblik aparata za kondome, nalik onima koji se često mogu videti u javnim toaletima, noćnim klubovima i kafićima, nudeći za cenu od 1 eura funkcionalnu VPN datoteku i posebna uputstva za njeno korišćenje, koje se mogu preuzeti umetanjem USB-a u za to predviđeni ulaz na uređaju. Tako se posetiocima za potpuni doživljaj rada preporučuje da sa sobom ponesu svoj USB i kovanicu od 1 eura, i na taj način brzo i jednostavno osiguraju zaštitu na internetu.

S druge strane, rad Packetbridge prikazuje kako uređaji i sistemi pozicioniranja temeljeni na bežičnoj lokalnoj mreži ili WLAN-u mogu biti ranjivi na napade koji se temelje na lažiranju lokacije. Slično tome, Unintended Emissions prepoznaje i prikazuje uključene WiFi uređaje u okruženju, zajedno s podacima o vrsti korišćenog uređaja i drugim metapodacima specifičnima za svakog korisnika koji se potom mogu koristiti za određivanje njegovog identiteta, kao i obrazaca kretanja i ponašanja; korišćenjem metoda i tehnologija za koje se zna da ih upošljavaju vlade u svrhu nadzora, ovaj rad u posetiocima nastoji da izazove osećaje “zdrave paranoje” i „korisnog nepoverenja“ prema digitalnim uređajima iz naše neposredne okoline.

Izložba u Rijeku stiže u okviru velikog međunarodnog projekta State Machines, koji sprovode organizacije Aksioma (Slovenija), Drugo more (Hrvatska), Furtherfield (UK), Institute of Networked Cultures (Nizozemska) i NeMe (Cipar), istražujući društvene odnose koji nastaju pod uticajem novih tehnologija i njihovog delovanja na poimanje identiteta, državljanstva, digitalnog rada i finansija.

Organizator: Drugo more

Koprodukcija: Aksioma

Program su podržali: Program Evropske komisije Kreativna Evropa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Izložba će biti otvorena do 22. marta 2019. godine, radnim danima od 17 do 20 časova.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services