Izložba "KAWAI.NOT" Bogdana Stefanovića

Izložba "KAWAI.NOT" Bogdana Stefanovića

Izložba "KAWAI.NOT" Bogdana Stefanovića, biće otvorena u četvrtak, 17. januara u 19 časova, u Umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3).

 

Ovo je prva izložba u izlagačkoj sezoni Umetničkog prostora U10 u 2019. godini.

 

 

Kroz odbojnost prema umetničkim idejama koje su postale dominantne nakon Drugog svetskog rata, kao i načina funkcionisanja sveta u savremenom društvu, razvila se frustracija prema istim idejama koje se konstantno ponavljaju već skoro polovinu veka. Sa druge strane frustracije nalazi se dečiji um, koji svet želi da vidi van okvira i šablona, ali ne uspeva u tome. Dve dijametralno suprotne strane u jednu ruku dopunjuju jedna drugu, ali je u većini slučajeva dečiji um zarobljen frustracijom ne dozvoljavajući mu da pobegne van okvira logike i stvari nametnutih tokom godina.

Slike su produkt tih sukobljenih stanja uma koji zajedno, tokom kreativnog procesa, stvaraju meditativno stanje. Kroz slike možemo sagledati bezbrižnu energiju deteta koje kroz jednostavne crteže pokušava da odbaci sve nelagodnosti. Sam proces stvaranja može naći korelaciju u istočnjačkoj kulturi, gde postoji ideja 'puštanja' stvari: ne vezivati se ni za šta, već biti otvoren ka svemu. Sama slika nema zadatak da postavlja tzv. 'nebitna' pitanja ili da pokušava da 'pametuje'. Ona postoji sama za sebe i kroz komunikaciju sa posmatračem stvara intimni odnos, jedinstven za svaku osobu. Distorzija na samim slikama predstavlja frustraciju i ima ulogu da poremeti to bezbrižno stanje uma.

Slike su rađene u jednostavnom maniru, kroz ravne, čiste površine popunjene intenzivnim bojama. Banana kao glavni karakter ima zadatak da se nosi sa frustracijama i da nas od njih štiti.

Bogdan Stefanović je rođen u Jagodini 1993. godine. Završio je osnovne akademske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek slikarstvo, a trenutno je na master studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svoj prvi video rad „Život“ je izlagao u Beogradu i Lisabonu. Od 2015. godine je počeo da proučava kvantnu fiziku, koja mu je otvorila nova polja u razmišljanju. Takođe, 2015. je dobio nagradu Evropske mreže za digitalnu umetnost i nauku, uz pomoć koje je 2016. izlagao svoju prvu interaktivnu audio-vizuelnu instalaciju „Frequency Chamber“ na prvoj 'Art and Science' izložbi u Srbiji. Pored interaktivnih instalacija bavi se i slikanjem kao glavnim medijem izražavanja.

 

Izložba će biti otvorena do 2. februara 2019. godine.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text