Izložba "Kameni snovi" Đerđi Ačaji u galeriji Lucida

Izložba "Kameni snovi" Đerđi Ačaji u galeriji Lucida

Samostalna izložba Đerđi Ačaji, pod nazivom "Kameni snovi", biće otvorena u petak, 15. juna u 19h u galeriji Lucida (Čika Ljubina 11).

 

 

 

 


Snovi, misli, senzibilitet, realnost, likovnost...sve zajedno u delu mlade umetnice Đerđi Ačaji moglo bi da počne u nazivu njene prve samostalne izložbe: „Slikarski dnevnik nestajanja“. Baš u tom momentu njena umetnost počela je da se razvija ka dnevniku nastajanja,  jer u svojim radovima ona stvara nove likove koji nastaju kroz oblikovanje figuralnih formi ispunjenih osećanjima i zarobljenih u njih, izdvojenih i izdignutih iznad stvarnosti, nadrealne osobene forme u kojima pulsira život u malom. U tim skamenjenim bićima prepoznaje se introvertnost, odnosno koncentracija umetničkog senzibiliteta zatvorena u formi bića koji obitava u indifirentnom odnosu prema spoljašnjim projekcijama stvarnosti. Sa prizvukom nostalgije prema vremenu koje prethodi,  odnosno prema ljudima kao nosiocima prethodnih iskustava, znanja, veština, vrlina... Đerđina umetnost teži kontinuitetu, povezivanju smisla postojanja u sadašnjosti u odnosu na prošlost.Likovno deformisane figuralne forme kao da hoće da zatvore unutrašnju čistinu, braneći osećanje krhkosti, reagujući na otuđenost i težeći snazi individue. U ovom procesu možemo pratiti i trenutak nenametljive angažovanosti u pozivanju na svest o krizi identiteta, poremećaju sistema vrednosti, odnosno marginalizovanju pravih vrednosti i njihovom trajanju. Da li se u ljušturama likovnih formi pojavljuje asocijacija na Kvazimoda, literarnog nosioca  socijalne kritike vremena, društvenih okolnosti i predrasuda, odbačenog zbog svojih fizičkih deformacija? 

Nadovezujući se na zaokupljenost unutrašnjim bićem nameće se logično pitanje, kako preneti sva ta pitanja i osećanja u vizuelnu formu? Đerđi Ačaji to radi voluminoznim oblicima, naginjući ka geometrizaciji, u pojedinim trenucima dramatičnim odnosom svetlosti i senke, prisustva nenametljive kolorističke palete, sa krajnjim ishodom uvek izbalansirane celovite kompozicije. Specifičnost uravnoteženog poteza, obrada svakog izdvojenog dela i spajanje u celinu, dvodimenzionalnost formi, karakteriše njen način likovnog izražavanja, poetiku. U podsvesnoj težnji napuštanja materijalnog sveta zarad povratka u duhovnost na novijim radovima primećuje se pojačan intenzitet definisanja i izražajnosti figuralnih formi ispunjenih emocijom izdvojenom od jave, odnosno skamenjenog sna. U izrazitoj veštini realizacije ideje počiva umetnička snaga Đerđi Ačaji, kaja nastavlja da je vodi dalje, dublje i šire. Biljana Jotić

Đerđi Ačaji je rođena 1986. godine u Bečeju. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti, katedra za slikarstvo, u Novom Sadu 2009.. godine. Master studije, smer slikarstvo, završava 2011. godine na istoj Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je zaposlena u školi za dizajn: “Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Od 2011. godine je član SULUV-a, a od 2017. godine, član ULUS-a. Više puta je izlagala samostalno i učestvovala  na brojnim kolektivnim izložbama i značajnim kolonijama u  zemlji i inostranstvu.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text