Izložba kaligrafije "NE - SPUTANE LINIJE" Zorana Ilića

Izložba kaligrafije "NE - SPUTANE LINIJE" Zorana Ilića

Samostalna izložba kaligrafije "NE - SPUTANE LINIJE" Zorana Ilića, biće otvorena u ponedeljak, 27. maja u 19 časova u Galeriji SULUJ (Terazije 26, 2. sprat).

 


 

 

Zoran Ilić, umetnik i profesor, specifičan po istraživanjima ovog drevnog medija i slova kao složene likovno - simboličke sinteze.

Upotrebom akvarela i tuša Ilić ga postavlja u središte svojih kompozicija, oslobađajući se gestualno i koloristički od pravila i discipline, ulazeći smelo u polje ekspresije prajezika - emocije koja stoji u korenu geneze glasa i njegove artikulacije kroz pismo.

Postavku sačinjavaju pored eksperimentalnih listova i tradicionalno kaligrafski komponovani radovi, koji otvaraju brojna pitanja smisla kaligrafije u svetu digitalne agresije slika i inflacije grafičkog dizajna.


Rad umetnika kaligrafije Zorana Ilića specifičan je po svojim recentnim oblicima, pre svega zahvaljujući težnji za potpunom individuacijom forme slova. Кaligrafija je, jednako kao i umetnost stvaranja medalja ili nakita, samotna i precizna umetnička delatnost, koja uključuje, pored vrhunske manuelne veštine i poznavanja zanata, strpljenje i robovsku posvećenost. Кontraverzna je, sui generis, bučnom, medijski prenapregnutom svetu vizuelnih komunikacija i umetnosti, u koji filozofija spektakla i političke angažovanosti uveliko ulaze i menjaju forme prezentacije. I dok umetnik, osećajući unutrašnju napetost između razuma (obrazovanja, pravila  i tehničke veštine) i emocije označava svoje delo kao traganje za novim „ životom slova“, spoljne forme njegovih listova govore o procesu de - komponovanja slikovnog koda slova. Do granice stanja u kome se događa enformelističko rasprskavanje forme, Ilić se prepušta snazi same pikturalne materije - tuša i akvarelskog pigmenta, potezima četkice, nepredvidivosti  kretanja vode, ulazeći u oblast nesputanog ekspresivnog delovanja. Prelazi dugu kružnu putanju od strogo kontrolisanog kaligrafskog poteza  preko formiranog znaka, precizno određenog prema označenom slovu / glasu, do njegovog dekomponovanja i prelaska u trenutak bljeska unutrašnjeg poriva, u krajnjem i dekonstrukciji, odnosno enformelizaciji znaka. Nazvavši najnoviji ciklus radova indikativno „Кrik fleke“ Ilić, zaljubljenik u pismo, u svom zrelom umetničkom trajanju, dolazi do korena ljudske komunikacije iz doba bez glasovne artikulacije, smelo otvarajući lične kanale oslobađanja, da bi se vratio ka prasuštini jezika kao izraza ne samo pojmova već i emocija. ... Mirjana Bajić, istoričarka i teoretičarka umetnosti
 

Zoran Ilić, rođen je 1960. godine u Jagodini. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu završio je 1985. godine, u klasi profesora Stjepana Filekija. Predavao kaligrafiju na Fakultetu umetnosti u Prištini (Кosovska Mitrovica) i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Vodio je radionicu kaligrafije u Beogradu, Gračanici i Aleksincu. Izlagao grupno i samostalno na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više slikarskih kolonija međunarodnog karaktera. Član je ULUPUDS–a. Autor je knjiga  Кaligrafija, Ćirilska kaligrafija, Život slovu i Кrik.

Izložba će biti otvorena do 8. juna 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services