Izložba "Izvršni odbor" Valentine Savić

Izložba "Izvršni odbor" Valentine Savić

Izložba "Izvršni odbor" Valentine Savić biće otvorena 12. marta u 19 časova u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu (Zemunski kej 8).


U okviru izložbe „Izvršni odbor“, vizuelna umetnica Valentina Savić prikazaće svoj autorski rad koji se sastoji od instalacije i video prikaza, a dvanaest dana kasnije okončava se performansom povodom zatvaranja.


Instalacija uključuje više od stotinu identičnih porcelanskih objekata koji su, mada ručno, rađeni na način i u kontekstu industrijske proizvodnje. Sam postupak i tok proizvodnje dokumentovan je video fragmentima i fotografijama iz ateljea, i publici će biti dostupan tokom izložbe. Umetnik koji se u videu pojavljuje u ulozi industrijalca zapravo je angažovana metafora ekonomske stvarnosti,  i odgovor  na najčešće stereotipe vezane za poziv primenjenog umetnika i keramičara. Inspirisana Žak Lakanom i Gi Deborom, Valentina Savić koristi tradicionalni medij keramike za kritički osvrt na stanje i uslovljenosti savremenog potrošačkog društva, na industrijalizaciju umetnostu, ili pak njeno ukidanje. Nije slučajno što se izložba zatvara 24. marta 2014. u 20.30 sati, tačno 15 godina od početka bombardovanja Srbije. Tim povodom biće izveden i perfomans pod nazivom „Efekat moralnog čišćenja“ koji je usmeren na uništavanje proizvedenog. Dakle, svi objekti će tada biti polomljeni. Kako nastaje i nestaje jedan rad istovremeno je priča o nastanku i nestanku umetnosti i umetnika u periodu od 1999. godine, od kako se autorka profesionalno bavi ovim poslom do danas.

Valentina Savić je vizuelna umetnica koja se keramikom bavi u vidu instalacija, skulptura i site-specific radova. U radovima istražuje odnos tela, prostora i potrošnje. Tematski je fokusirana na izazove racionalizma i ulogu zanatske prakse u umetnosti, uz nužni osvrt na zadati istorijsko-društveni kontekst. Iako prvenstveno radi u keramici i porcelanu, u okviru svojih instalacija Valentina proširuje prostor izraza drugim medijima, ukrštajući vizuelne, performativne, tekstualne i ambijentalne elemente.  Do sada je izlagala u Muzeju Primenjenih umetnosti u Beogradu, Narodnom Muzeju u Aranđelovcu, Narodnom Muzeju Slovenije, Muzeju Keramike Vestervald u Nemačkoj, Muzeju Keramike Manises u Španiji, Kulturnim centrima u Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Belgiji, Austriji, Argentini i Novom Zelandu, kao i u mnogobrojnim galerijama.

Izložba će biti otvorena do 24. marta 2014. godine.                                                               
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services