Izložba "Iza" Petra Delijevića

Izložba "Iza" Petra Delijevića

Izložba "Iza" Petra Delijevića biće otvorena 14. novembra u 20 časova u Velikoj galeriji Kc Grad (Braće Krsmanović 4).Svojom izložbom pod nazivom "Iza", Petar Delijević predstaviće se prvi put u Velikoj galeriji Kc Grad, ali ne i prvi put beogradskoj publici s obzirom da je grupno i samostalno izlagao od 2006. godine.

 

Dva puta se predstavio u galeriji Doma Omladine, 2008. godine digitalnim grafikama,  a 2009. izlagao je fotografije. Poslednji samostalni nastup imao je u Nikšićkoj galeriji A, izlažući svoje crteže, a ovaj medijum odabrao je i za ovu izložbu.

Delijević polazi od crteža malih formata, koji nastaju na dva načina, kao blicevi nesvesnog koji se javljaju u proizvoljnim trenutica pod zatvorenim očnim kapcima, ili se pak postupno razvijaju, ali opet bez svesnog planiranja kompozicije, bez predideje. Ti crteži onda prolaze kroz kompjutersku obradu i postaju digitalne grafike velikih formata, koje plene svojom složenošću čak i tako uveličane. Odlikuju se naglašenom geometrijom i modularnošću, sa osnovnim gradivnim elementom kvadra. Kako navodi istoričarka umetnosti Ljiljana Karadžić: „...kvadar, kao modul, sempl, kroz repeticiju i invenciju istovremeno, postaje konstitutivni element čitavog rada. Koncentrisanim i samozaboravnim crtanjem, u ponavljajućem ritmu iz koga ne izlazi, a koji možda može biti preuzet iz elektronske muzike, ali i mantri ili šamanskih rituala, umjetnik, zadržavajući bazični jezik i purizam, stvara začudne, polifonične forme. Ove forme podsjećaju na složene arhitektonske konstrukcije, nerješive matematičke probleme, simboličke ornamente, kodirane zapise nestalih civilizacija, vizije u transičnim stanjima.

Delijević sam navodi, povodom prethodne samostalne izložbe, da je stvarao uz glasnu elektronsku muziku, koja služi kao katalizator za uspešno beleženje podsvesnih pobuda, rezultirajući u apstraktnim ili apstrahovanim modularnim prizorima. Može se reći da se Delijević oslanja na proces psihičkog automatizma, a da sa druge strane geometrijom i modularnošću pokušava da taj automatizam dešifruje i analizira.

Izložba će biti otvorena do 27. novembra 2016. godine. 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services