Izložba "Integracije" u Umetničkom prostoru U10

Izložba "Integracije" u Umetničkom prostoru U10

Izložba "Integracije" Ane Baše, Svetlane Bulatović i Marije Rajšić, biće otvorena u četvrtak, 15. novembra u 19 časova u Umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3).

 

 

 

Umetnički projekat „Integracije“ predstavlja zajedničku izložbu tri mlade autorke Marije Rajšić, Svetlane Bulatović i Ane Baše, koje su posle zajedničkog rada na fakultetu odlučile da nastave saradnju i posle studija.

Likovni jezik svake ponaosob je različit: Svetlana Bulatović svoje stvaralaštvo zasniva na spajanju video radova sa skulpturom ili instalacijom, kako bi se dobila jedinstvena celina. Sadržaj umetničkog dela nije ni u skulpturi ili instalaciji, a ni u samom video radu (animaciji), već u njihovom prožimanju. Njihovo jedinstvo daje celovitost i samo na taj način se značenje dela može u potpunosti sagledati.Skulpture Marije Rajšić rađaju se autorefleksivno. One su apstraktne, biomorfne, organske, i prate psihološke i sociološke interakcije koje umetnica predstavlja kao analogne vrstama simbioze. Ovde organsko znači da masa i oblik postaju predmet neodređenog organskog porekla. Forma je oslobođena deskripcije i svakog nepotrebnog podatka.

Ana Baša svoj umetnički izraz određuje u pravcu figurativne umetnosti. Svoje stvaralaštvo gradi na osluškivanju materijala i njegovih mogućnosti, i pokušava da kroz provokaciju i konflikt sa materijalom otkriva njegove, kao i sopstvene autorske ekspresivnosti. Problematizaciju odnosa skulptura-forma vidi kao mesto transformacije, mesto komunikacije i prelaska iz jedne skulptorske forme u drugu.

Iako je umetnički jezik ove tri autorke različit, objedinjuje ih namera da, kroz različite medije, svojim savremenim likovnim jezikom predstave shvatanje sveta i odnos prema njemu. Materijal, forma, volumen i tehnika su podjednako važni za svaku od njih. Ovim projektom se naglašava njihova različitost, ali isto tako i integrisanost, tj. sjedinjavanje različitih poetika u jednom prostoru.

Ana Baša je rođena 1974. godine u Omsku, Rusija. Završila je master studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića 2017. godine. Članica je ULUS-a od 2017. godine. Učestvovala je na više grupnih izložbi, a samostalno je izlagala u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu 2018. godine.

Svetlana Bulatović je rođena 1993. u Beogradu. Završila osnovne i master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Dobitnica je Velike nagrade Beta i Rista Vukanović, slikari za školsku 2016/17. godinu. Učestvovala na više grupnih izložbi, a ovo joj je prvo samostalno izlaganje.

Marija Rajšić je rođena 1992. godine u Beogradu. Osnovne i master studije je završila na vajarskom odseku Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Dobitnica je nagrade „Vladeta Petrić“ 2017. godine. Učestvovala je na više grupnih izložbi, a izlagala je samostalno u galeriji Centra za kulturu Sopot 2017. godine. Iste godine je učestvovala na Internacionalnom vajarskom simpozijumu „Zielonka Forest“ u Poljskoj. U Centru za kulturu Sopot je asistirala na vođenju radionice vajanja 2016. i 2017. godine, a od 2018. samostalno vodi radionicu za sve uzraste.

Izložba će biti otvorena do 1. decembra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text