Izložba i simpozijum "Moje, tvoje, naše 2019: Tko što radi?" u Rijeci

Izložba i simpozijum "Moje, tvoje, naše 2019: Tko što radi?" u Rijeci

Izložba i simpozijum "Moje, tvoje, naše 2019: Tko što radi?", održava se od 14. do 16. februara u riječkoj Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka).

 

Četrnaesto izdanje međunarodnog tematskog festivala "Moje, tvoje, naše" održava se pod nazivom „Tko što radi?“.

 

Udruga Drugo more organizuje četrnaesti po redu festival "Moje, tvoje, naše", koji će se kroz izložbu i simpozijum baviti pitanjem rada u kompjuterizovanom svetu, odnosno načinima na koje se rad danas izvodi, delegira, izdvaja (tzv. „outsourcing“), prepušta korisnicima interneta (tzv. „crowdsourcing“), transformiše, destabilizuje i maskira s fokusom na sadašnjost rada, na doba u kome je rad prisutniji nego ikada.

Izloženi umetnički radovi i prezentacije gostujućih predavača ispituju unutrašnje i spoljašnje napetosti odnosa čoveka i mašine, kao i društveno-ekonomske odrednice kompjuterizacije rada. Pitanje koje će biti u središtu zanimanja jeste posreduju li mašine, zamenjuju, povećavaju ili naprosto umanjuju važnost ljudske aktivnosti?

Pod kustoskom palicom dizajnera i umetnika Silvija Lorussa, na grupnoj izložbi "Tko što radi?" koja se otvara u četvrtak, 14. februara u 20 časova i traje do 1. marta u galerijskom prostoru Filodrammatice, radove će predstaviti međunarodni kolektivi i umetnici Anxious to Make, Deconstructeam, Constant Dullaart, Maria Eichhorn, Sam Kidel, Alina Lupu, François Girard Meunier, Elisa Giardina Papa, Ottonie Von Roeder, Sebastian Schmieg i Jeff Thompson.

Na dvodnevnom simpozijumu u velikoj dvorani Filodrammatice, u petak i subotu 15. i 16. februara, izlaganja će održati konceptualna umetnica Alina Lupu, umetnica Elisa Giardina Papa, novinar i dizajner Florian A. Schmidt, dizajner i umetnik Sebastian Schmieg, kustos, umetnik i programer Jeff Thompson. Dakle, svi govornici osim Floriana Schmidta ujedno i predstavljaju radove na izložbi.

Na izložbi će biti predstavljen rad 5 weeks, 25 days, 175 hours svetski poznate nemačke savremene umetnice Marije Eichhorn, koja je u svojem obračunu s logikom strukture institucija kao svoj umetnički rad na pet nedelja zatvorila londonsku galeriju Chisenhale, čije se osoblje galerije tokom trajanja izložbe moralo suzdržavati od dolaska na posao. Time je željela da naglasi važnost preispitivanja rada, otvarajući pitanja zašto se u našem trenutnom političkom kontekstu (umetnički) rad izjednačava s proizvodnjom, i može li se rad zapravo sastojati od rađenja ničega.

Nastao na istraživanju uslova rada u kineskim fabrikama kompjuterske opreme, izložba donosi i rad DullTech međunarodno priznatog holandskog umetnika Constanta Dullaarta, koji se kroz svoju umetničku praksu kritički odnosi prema kontroli korporativnih sistema nad našom percepcijom sveta.

Na sličan način kao spomenuti, i ostali radovi predstavljeni na izložbi – poput videoigre Behind Every Great One špankog tima Deconstructeam i novele Where “I Love the Sound of Your Voice” is not a Pickup Line kanadskog dizajnera i pisca Françoisa Girard-Meuniera – istražuju dinamiku rada u području umetnosti i dizajna, kao i što se događa kada većina ljudskih praksi postane uslugom koja se može naručiti i kupiti na internetu, kada ljudi postanu softverske ekstenzije i kada internetska tržišta smanje globalnu geografiju honorarnog rada.

Dvodnevni simpozij, koji će se u velikoj dvorani Filodrammatice održati u petak i subotu 15. i 16. febrauara, nastaviće razmatrati teme otvorene na izložbi. Prezentacije na engleskom jeziku, nakon kojih će uslediti rasprava, oba dana započinju u 18 časova.

U petak će izlaganje održati umetnica Elisa Giardina Papa, koja se na izložbi predstavlja radom Technologies of Care, vizualizirajući nevidljivu radnu snagu anonimnih freelancera koji rade poslove iz domena “internetske skrbi” (razne usluge i iskustva, erotska stimulacija, druženje, emocionalna podrška itd.).

Nemački istraživač, novinar i dizajner Florian Alexander-Schmidt govoriće o pojedinim strukturama nastalima u posjednje dve godine u domenu ljudskog “treniranja” samovozećih automobila, dok će dizajner i umetnik Sebastian Schmieg govoriti o svom radu Segmentation.Network, takođe predstavljenom na izložbi, u kojem razotkriva inače nevidljivi manualni rad koji se koristi u izgradnji neuronskih mreža i veštačke inteligencije.

Idućeg dana, u subotu 16. februara, svoje će radove s izložbe predstaviti rumunska postkonceptualna umetnica i pisac Alina Lupu: #RideWithUsPhilip u kom izaziva direktora kompanije Deliveroo Philipa Padberga da sam pokuša da dostavi 10 narudžbi hrane u 2 sata po ulicama Amsterdama, i Oh, and there’s also a small fee for the job! u kojem se bavi pitanjem novčane vrednosti umetničkog rada.

Nakon nje, izlaganje će održati njujorški umetnik, programer i predavač Jeff Thompson koji na izložbi predstavlja rad Turker Computers u kojem prikazuje fotografije “radnih mesta” crowdsource radnika Amazonove platforme Mechanical Turk. Dok se svet tehno-ekonomije najčešće predstavlja fotografijama svetlucavih Googleovih ofisa, iz tih je fotografija jasno da su ˝Turkeri˝, zajedno s moderatorima sadržaja i drugim nevidljivim sastavnicama tehnologija koje svakodnevno koristimo, doista stvarne osobe na stvarnim mestima.

Nakon brojnih programa održanih u protekle dve godine na tu temu, Drugo more ovim festivalom nastavlja istraživati problematiku rada u savremenom društvu, u trenucima kad se mogućnost potpune automatizacije ponovno ozbiljno razmatra, a strah od zastarevanja čoveka sve više raste. Odlična je to najava i budućih programa pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture, koji pod domaćinstvom Drugog mora u središte zanimanja stavlja osmišljeno slobodno vreme nakon rada, odnos rada i tehnologije, post-radničku Evropu i Rijeku koja se nakon deindustrijalizacije nikada nije transformisala iz industrijskog centra u centar znanja.

Organizator: Drugo more
Program su podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Program Europske komisije Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Medijski partneri: H-Alter, Kulturpunkt, Moja Rijeka
Program je realizovan u okviru State Machines, saradničkog projekta Aksiome (SLO), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).
Prostorima Palacha, Filodrammatice i Marganova upravlja Savez udruga Molekula.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text