Izložba i performans "Uzorci vremena i prostora" Saške Gruden

Izložba i performans "Uzorci vremena i prostora" Saške Gruden

Izložba i performans "Uzorci vremena i prostora" Saške Gruden biće predstavljeni 27. maja u 20 časova u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9) u Novom Sadu.


 

 

 

U saradnji sa Društvom likovnih umetnika iz Ljubljane (DLUL) i Fondacijom 2021, SULUV je 1. maja ugostio umetnicu Aleksandru Sašku Gruden koja u okviru Programa razmene i boravka SULUV (Artist-in-residence) programa boravi u Novom Sadu.

Gostovanje je deo pripremnih dešavanja u okviru projekta Art Body Art koji će biti realizovan 2021. god. u okviru programa grada Novog Sada – Evropske prestonice kulture.

U ponedeljak, 27. maja 2019. u 20 časova, u Galeriji SULUV, Aleksandra će izvesti performans i biće otvorena izložba radova nastalih tokom njenog boravka.
Na izložbi "Vzorci prostora in časa/ Uzorci prostora i vremena" u Galeriji SULUV, autorka će predstaviti svoj najnoviji rad, koji je nastao tokom boravka u Novom Sadu. U radu se nadovezuje na dati prostor i traži ishodište na mestima koja je inspirišu kontaktom između prošlosti i sadašnjosti, između tradicije i modernosti, stvarajući obrazac ili „patchvork“ različitih motiva. Te motive potražila je u tradicionalnim rukotvorinama koje transformiše u šablone za vezenje i tkanje i takve ih preslikava na zid galerije. Pored njih, autorka koristi i sopstvene motive koje je kreirala u interakciji sa mestima na kojima se kretala. Komponovanjem datih motiva stvara crtež na koji projektuje uzorke koji nastaju kao refleksija sunčeve svetlosti na površini vode.Važan deo lokalnog područja je reka Dunav, koja napaja okolinu, što autorka u postavci konkretizuje postavljanjem manjeg bazena sa vodom u kojem se reflektuje projekcija. Delo upotpunjuje i konačno zaokružuje performans koji će autorka izvesti na otvaranju izložbe.

Aleksandra Saška Gruden (1970), nakon što je završila studije na Fakultetu za obrazovanje u Mariboru, diplomirala je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna. Od 2006. godine radi kao nezavisni kulturni radnik. Svoje radove predstavlja na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored toga, radi u različitim oblastima umetnosti, kao što su skulptura, instalacija, video, fotografija i performans, te je aktivno uključena u pedagoški, kustoski rad i likovnu kritiku. Član je različitih umetničkih udruženja i predsednik umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika Ljubljane. Za svoje skulpture koristi različite materijale, od tradicionalnih do prirodnih, kao i pronađene objekte, uključujući ih u ambijentalne instalacije. Na taj način traži dijalog sa prostorom i često skulpturu oblikuje fotografijom, videom ili performansom. U svom multidisciplinarnom fokusu, ona koristi alternativne strategije kao mehanizme za rekonstrukciju kulturnih identiteta. Njeni radovi inspirisani su konceptom javnih i privatnih prostora i kolektivne društvene i kulturne istorije, bavi se temama, kao što su ljudsko telo i njegove granice, odnos između javnog i privatnog, intimnog sveta pojedinca, slika žene u savremenom društvu, kulturna baština.
 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services