Izložba grafika "Olgina analogija" Vide Stanisavac Vujčić

Izložba grafika "Olgina analogija" Vide Stanisavac Vujčić

Izložba grafika "Olgina analogija" Vide Stanisavac Vujčić biće otvorena u četvrtak, 10. novembra u 19 časova u Galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA (Fakultet likovnih umetnosti, Pariska 16).


 

 

Umetnica Vida Stanisavac Vujčić predstaviće se u galeriji Centra za grafiku izložbom grafika pod nazivom "Olgina analogija". Grafike su izvedene u tehnici digitalne štampe i predstavljaju nastavak umetničinog istraživanja u okviru autorkinih doktorskih umetničkih studija. 

Izloženi radovi pripadaju ciklusu “Lepa li si, Stojanović Olga!” kojim se bavim već četiri godine u okviru doktorskih umetničkih studija. Prethodna izložba održana je pod navedenim naslovom pre godinu dana i ovo je nastavak dijaloga koji vodim sa svojom majkom. Počevši od autoportreta i anamorfnog  iscrtavanja lica,  pa preko  produžene i multiekspozicije istražujem načine za pretakanje, prožimanje, uklapanje i integrisanje dvaju portreta.

     U svom radu bavim se kako portretisanjem odnosa, tako i odnosom portreta. U pitanju nije samo odnos majke i ćerke, već odnosi dvaju sličnih, ponovljenih, utopljenih ili sukobljenih portreta, ličnosti ili pojava.
     Postupak se sastoji od fotografisanja   predložaka već odštampane fotografije, na kojoj je prisutna i intervencija olovkom; zatim fotograf slika moj portret, na istom filmu. Negative potom skeniram i uz minimalnu kompjutersku doradu pripremam za štampu.
    Ovom prilikom se zahvaljujem Veljku Vujčiću koji me je fotografisao i time pomogao da realizujem izložbu.

                                                                                       
Vida Stanisavac Vujčić rođena 1981 u Beogradu?.  Diplomirala je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Vajarstvo, u klasi prof Slavoljuba Radojčića. Na istom fakultetu završila je specijalističke studije (predmet crtež)  u klasi  prof. Dragana Jovanovića. Dobitnica je dve nagrade: 2007 nagrada „Ilija Kolarević Vajar“ i 2006 Nagradu opčtine Savski Venac za rad u materijalu. Od 2011  predaje  na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, predmet vajanje. Student je  doktorskih umetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i ova izložba je deo doktorskog umetničkog projekta.
         Učestvuje je na brojnim grupnim izložbama u Beogradu, Smederevu, Šabcu, Gornjem Milanovcu, Solunu, Hjustonu (SAD), Tampereu (Finska).
        
Samostalne izložbe:
        2015, “Lepa li si, Stojanović Olga!”, Galerija SULUJ, Beograd
        2011,  U KUJNI, Galerija savremene umetnosti Smederevo
        2011, „Skulpture među jajima“ Mala galerija ULUPUDS-a, Beograd
        2010, „Skulpture medju jajima“ Kalenićeva pijaca, Beograd
        2008, izložba skulptura sa Vladislavom Krstić i Irinom Perišić Bošnjak, Galerija SKC
         Novi Beograd

Izložba će biti otvorena do 23. novembra 2016. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services