Izložba grafika DEEP CUTS | suve igle Nikole Radosavljevića

Samostalna izložba grafika DEEP CUTS, suve igle autora Nikole Radosavljevića

Samostalna izložba grafika DEEP CUTS, suve igle autora Nikole Radosavljevića biće otvorena 19 juna u 19 časova u Kulturnom Centru Novog Sada (Katolička porta 5).

 

 

 

 

Iz predgovora katalogu:

Ciklus “Aurora” vodi se idejom da se sve prethodno navedeno meni zapravo dogodilo. Jer, na pitanje:”Gde si odrastao?” koje mi je postavio potpuni neznanac jednom prilikom, ja odgovaram:”U kući na jezeru,” što je apsolutna laž.
Kristalno čista sećanja nedovoljno kristalno zvuče da bi se ispričala, a i sam osećaj koji su neki periodi ostavili u meni je vizuelizovan na drugačiji način. Izrazito jaka narativna crta u ovim radovima pokušava da smeni doživljaj apsolutnog ničega izazvan plošnim formama različitih formata i značenja, i postavi ga u kontekst akcije koji se budi u posmatraču. Nasumično birane priče koje za mene nemaju nikakvo dublje značenje postavljene su u prostore od isuviše velike važnosti. Time se stvara atmosfera koja može varirati od apsolutnog očaja, i pogleda samoubice, do potpune melanholije, i ispraznog gledanja. U daljem traženju motiva koji bi formulisao težište ciklusa, shvatam da je jedna laž objasnila mnoge druge velike istine.
Bežanje od nametnutog nasleđa, i društvene pozicije, kao i opšte nezadovoljstvo jedne generacije, iščitava se u apstraktnim formama autonomnog likovnog jezika. Predmet posmatanja postaje nečitak usled loših uslova izvedbe, što je čist arhetip društvenog sistema u kome živimo. Savršeno razumljive slike gube sopstveni jezik usled prečestog prerađivanja i konzumacije. Sećanje i period ostaju kao jedina dominanta. Sliku koju sagledavamo pamtimo kroz njene obrise, i njenu lepotu nalazimo u sopstvenom porivu da svoju memoriju očuvamo. Kao jedino mesto gde nam je identitet realizovan na onaj način na koji bi to želeli, ove pokretne i statične slike postaju poslednji spomenici jednog procesa, sesije i stanja. To su zapravo jedini dokazi koje imam da sam se “desio” pre svega sebi, onda društvu i recipročnom sistemu kolektivne odgovornosti.

Nikola Radosavljević, rođen je 1991. godine u Užic. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike u klasi redovne profesorke Gordane Petrović, 2015. godine. Dobitnik je sedamnaest nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne: nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI međunarodnom grafičkom bijenalu suve igle, u Užicu, 2013. specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, međunarodni salon stripa, SKC, Beograd, 2014. i 2016. nagrade su dodeljene za umetničku knjigu. Bio je deo tima koji je osvojio zlatnu medalju Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog nastupa studentske sekcije, Prag, Češka, 2015. Nagrada FPU za najbolji grafički list na master studijama iz fonda Mihajlo S. Petrov, MPU Beograd, 2016. Nagrada za doprinos tehnici suve igle i grafički list, VI međunarodni bijenale EX LIBRISa, Istorijski arhiv, Pančevo, 2016. Plaketa za doprinos svetskom bijenalu crteža, Osten, Makedonija, 2017. Učestvovao je na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, SAD…). Do sada je organizovao dvadeset samostalnih izlaganja po konkursu i pozivu (Kotor, Kraljevo, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kikinda…), od čega se posebno izdvajaju izložbe 31 205- crteži i slike, Gradska galerija Kotor, Crna Gora, When the world was young, velika galerija Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd, izložba kolaža i video radova “Bliskost“, galerija AB Maglaj, Maglaj, Bosna i Hercegovina. Stipendista je iz nekoliko različitih fondova. Po izboru urednika rubrike magazine ELLE “39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan u 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji, oblast vizuelnih umetnosti, novembarsko izdanje. Učesnik je grafičke kolonije “Grafika 2016”, Centar za Kulturu Smederevo. Student je druge godine doktorskih studija FPU u Beogradu. Saradnik je demonstrator na predmetu grafika, FPU Beograd. Član je ULUSa, grafička sekcija. Bavi se grafikom, crtežom, i proširenim medijima u oblasti crteža.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text