Izložba fotografija "T Kao Tijelo" Ines Kotarac

Izložba fotografija "T Kao Tijelo" Ines Kotarac

Izložba fotografija "T Kao Tijelo" autorke Ines Kotarac biće otvorena u subotu 15. marta u 20 časova u prostoru Materra Mesto u Novom Sadu (Futoška ulica 66).

Nakon što je izložba T KAO TIJELO održana u Zagrebu (Siva galerija u AKC Medika), Rijeci (Galerija Garbas) i Sarajevu (Art House Kriterion), za kraj fotografskog putovanja autorka se odlučila da poseti i Novi Sad.

 

"Čeznula sam da uhvatim svu ljepotu koja se preda mnom pojavljivala, i napokon je ta čežnja zadovoljena." Julia Margaret Cameron

Ines Kotarac neverojatnom lakoćom, ravnotežom i smislom za detalje, koji naizgled izgledaju kao slučajnosti, stvara monumentalne zapise ljudskoga tela.
U svojem izrazu uspeva virtuoznom ritmičnošću sena i geometrijskim formama unutar kompozicije stvoriti odmerenu sliku ogoljenoga tela – sa svim jakostima i slabostima trenutka. Njene fotografije su snažni trenutci, belezi skrivenih izraza lica i emocija njenih modela.Kompozicije čine celinu koja se ne može jednostavno raščlaniti. Prostor i telo srastaju u neraskidiv odnos u kojem jedno bez drugoga više ne bi funkcionirali, gde prostor objektivizuje telo i stapa ga u sebe, dok s druge strane prisutnost tela stvara enigmatsku atmosferu koja oživljava pokućstvo, prazne zgrade, balkone, stene – moglo bi se reći da se lepota tela koju Kotarac beleži objektivom pretače na okolinu i daje joj život i neku zagonetnu, sanjivu, neispričanu priču. Pri svakom ponovnom pregledavanju pojedine fotografije posmatrač otkriva neki novi detalj, skriveni osmeh, odsutni pogled, razigranu senu, zakrivljenu liniju tela koji mu iznova potiču maštu i daju na volju beskonačna tumačenja.

Odabir prostora i rekvizita suptilno govori o tabuima i emocijama s kojima se umetnica suočava i koje na nekom podsvjesnom nivou razrešava. Svako telo predstavlja proces samospoznaje i otkrivanja, pri čemu začuđuje nivo zrelosti kojom umetnica pristupa vlastitim emocijama, ali i fotografskim problemima koje vrlo svesno i promišljeno odabira i analizira. (tekst: Josip Horvat)

Izložba će biti otvorena do 18. marta 2014. godine.

Podrška: Foto Studio Centar, Zagreb

Prodajna galerija

 

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services