Izložba fotografija Andreja Đerkovića u Ateljeu DADO

Izložba fotografija Andreja Đerkovića u Ateljeu DADO

Nova sezona u Ateljeu DADO (deo Umetničke galerije Narodnog Muzeja Crne Gore, Dvorski Trg bb, Cetinje), počinje izložbom fotografija Andreja Ðerkovića pod nazivom "9/11" koja će biti otvorena u ponedeljak, 7. aprila 2013. godine u 19h.

 


Narednog dana, 8. aprila u 11h biće održana prezentacija Đerkovićevog rada i razgovor sa umetnikom.

"Ova fotografska studija urađena 2002. godine, na desetogodišnjicu početka opsade Sarajeva i na prvu godišnjicu napada na tornjeve WTC-a, ima za cilj da uspostavi paralelu između tragičnih događaja u Njujorku i perioda opsade Sarajeva 1992-1996.

Sastoji se od triptih portreta jedanaest parova blizanaca, građana Sarajeva, koji su živeli pod opsadom i preživeli njen pakao. Dva para nisu preživela cela, pa iz toga proizilazi i naziv studije ´9/11´, koji takođe aludira na datum napada na tornjeve WTC-a u Njujorku.

Fotografisani imaju maske na licu iz tri razloga: prvi je homage građanima Njujorka, koji su nosili iste maske tog i više dana posle napada, drugi razlog je što neki od blizanaca danas uopšte ne liče, pa tako sa maskama, tu istovetnost nalazimo u očima, dok je zadnji razlog u vidu protekcije, da se ostane čist, nevin, nakon svog tog proživljenog užasa kroz koji smo prošli.

Fotografije su napravljene na lokacijama koje imaju duboko lično značenje kroz autorova tri sarajevska života - pre, tokom i posle opsade Sarajeva". Andrej Đerković.

Izložbu prati knjiga u izdanju edicije "Infolio editions" iz Ženeve, a u saradnji sa Centre de la Photographie Genève. Knjigu je likovno oblikovala sarajevska dizajnerka Aleksandra Nina Knežević koja je završila Akademiju likovnih umetnosti na Cetinju, dok su urednici Irena Petrović (Sarajevo) i David Rossi (Genève). Knjiga je do sada promovisana u Centre de la Photographie u Ženevi i u Galeriji Duplex u Sarajevu.

Andrej Ðerković rođen je 1971.godine u Sarajevu. Završio je Školu Primenjenih umjetnosti u Sarajevu. Član je Međunarodne Federacije Fotografske umetnosti (FIAP). Član je Federazione Italiana Associazioni Fotografiche (FIAF). Član je Švajcarske Asocijacije Fotografske umetnosti (PHOTO SUISSE). Član je Belfast Exposed Photography Community Group. Član je ULUPUBIH. Mesta na kojima je samostalno izlagao: Gaza, Genève, Barcelona, Belfast, Istanbul, Firenze, Den Haag, Amsterdam, London, Ljubljana, Rijeka, Bern, Split, Lyon, Strasbourg, Ankara, Zagreb, Toulouse, Goli otok, Antverpen, Podgorica, Lausanne, Beograd, Grenoble, Marseille, Skopje, Aosta, Mostar, Ottawa, Tbilisi, Belfort, Hamburg, Thessaloniki, San Marino, Copenhague, Kassel, Sarajevo i drugi. Njegovi radovi nalaze se u kolekciji ARS AEVI Muzeja Savremene umetnosti Sarajevo, Tbilisi History Museum Karvasla, Umetnička Galerija Bosne i Hercegovine, Council of Europe Strasbourg, Old Arts Museum Belfast, MB Centre for Contemporary Arts Istanbul, Centar za Savremenu umetnost Sarajevo (SCCA), Muzej Istorije Jugoslavije Beograd, FAD Barcelona, Memorijalni Centar Potočari Srebrenica, Jewish Historical Museum Amsterdam i drugi. Jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja Savremene umetnosti , Sarajevo. Radovi i fotografije objavljeni su u British Journal of Photography, Le Monde, Liberation, La Stampa, La Repubblica, Liberazione, Belfast Telegraph, Exibart, Marianne, Le Courrier, La Depeche, Le Dauphine Libere, Le Temps, Le Matin, Radikal, Hurriyet, Tages Anzieger, Mladina, Zarez, Feral Tribune, Slobodna Dalmacija, Vjesnik, Pobjeda, Monitor, Vijesti, Republika, Novi list, Dani, Slobodna Bosna, Odjek, KUN, Gracija, Fantom Slobode i drugi. Njegove izložbe i radovi prikazani su na CNN, Channel 4, TRT, RAI, HRT, CNN Turk, BBC, UTV, RTL, TV3, RTC, 1TV Georgia, TVE, B92, France 2, RTV SLO, EuroNews, BHT i drugi. Uradio je fotografske portrete sledećih ličnosti: Marina Abramović, Emmanuelle Beart, David Byrne, Jean-Luc Godard, Isabelle Huppert, Bono, Braco Dimitrijević, Catherine Daneuve, Jean-Hughes Anglade, Sinéad O'Connor, Enki Bilal, Alfonso Cuaron, Sebastiao Salgado, Agnes b., i drugi. Sarađivao je sa kompanijama Benetton i Swatch. Predstavljao Muzej ARS AEVI na Evropskom Bijenalu Vizuelne umetnosti u La Speziji. Jedan je od utemeljitelja “Belfast/Sarajevo Initiative”. Za dostignuća na polju kulture tokom opsade Sarajeva, nagrađen sa ˝The Certificate of Appreciation˝ Američke Agencije za informisanje (USIA). Povodom 100 godina Švajcarske Asocijacije Fotografske umetnosti uvršten je u monografiju „PHOTO SUISSE 1906-2006“. Uvršten je u “Leksikon Sarajeva”. Učestvovao je u nacionalnom projektu "Passione Italia - Una giornata italiana" povodom obeležavanja 150 godina od Ujedinjenja Italije. Jedan je od selektovanih autora u internacionalnom projektu “Aftermath / Promjena kulturalnog pejsaža (Tendencije u angažiranoj postjugoslavenskoj suvremenoj fotografiji 1991-2012)”. Živi u Ženevi i Sarajevu.

Izložba će trajati do 25. aprila 2014. godine.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services